Column [Roy Raymond de Miranda] - De Surinaamse nationale selectie zelf opgeleid op weg naar de Wereldkampioenschappen of via de influx va...
Column [Roy Raymond de Miranda] - De Surinaamse nationale selectie zelf opgeleid op weg naar de Wereldkampioenschappen of via de influx van voetballers van Surinaamse origine die in de diaspora (Suriprofs) leven en voetballen? Deze vraag maar ook drammerige wens is reeds jaren onderwerp van discussie.
Principieel zijn wij warme en uitgesproken voorstander van het opleiden van de eigen talenten, het daarvoor creëren van de juiste (rand)voorwaarden, en zodoende met waardigheid de eertijdse gloriejaren van het Surinaamse voetbal te doen herleven. Dit kan, indien de neuzen van alle voetbal-actoren in Suriname, maar ook daarbuiten, in dezelfde richting wijzen. De Surinaamse Voetbal Bond, het Surinaams Olympisch Comité, de Surinaamse Regering, alle lidbonden en Surinaamse voetbalverenigingen en niet op de laatste plaats de Concacaf en de Fifa zijn hierin partij. Gelet op de jarenlange vrij innige samenwerking met de KNVB, zou ook die partij in dit plan kunnen worden betrokken.
Het opzetten van een professionele voetbalacademie is voorwaarde nummer één om te komen tot het scouten en verder scholen van de eigen talenten. Dat dit een structurele en professioneel uitgevoerde beleidsactie dient te zijn, spreekt voor zich. Deze optie is vanwege het nationaal gevoel en het tegengaan van oneerlijke concurrentie in de richting van de eigen Surinaamse talenten, om meer dan één reden verreweg te verkiezen boven de "import" van professionals die in Nederland en daarbuiten mogen worden gerekend tot het Europese 2e garnituur.
Immers, dit garnituur waarvan sommigen die menen dat deze optie voor Suriname zaligmakend zou zijn op weg naar kwalificaties voor de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen, biedt geen enkele garantie voor dat beoogde doel. Zonder die goedwillende voetballers tekort te willen doen, zij worden geacht niet het niveau voor topvoetbal te hebben, de reden waarom zij niet uitkomen voor bijvoorbeeld Oranje en dus ook geen significante boost aan ons voetbal zullen kunnen geven.
Daarnaast is, indien daar toch voor zou worden gekozen, het volgende te overwegen. De profspelers zijn in dienst van clubs die salarissen aan hun werknemers uitbetalen. Deze spelers zijn stuk voor stuk verzekerd tegen ongevallen en ziektes. De premies daarvoor zijn in de voetbalsport extreem hoog.
Bij inzet van deze profvoetballers door Suriname dient daarom rekening te worden gehouden met de volgende factoren:
- Zullen de werkgevers van deze voetballers hun toestemming verlenen voor het regelmatig uitlenen van hun werknemers aan de SVB?
- Is Suriname in staat de hoge ongevallen- en reispremies die gemoeid zijn met een dergelijke operatie te betalen?
- Houdt men rekening met de reis- en verblijfkosten van de beoogde profvoetballers die meerdere keren per jaar zullen moeten reizen tussen Europa en Suriname?
- Gelet op de eerdere ervaringen met de niet zo geslaagde gemengde optredens van buitenlandse profspelers en enkele Surinaamse voetballers in de nationale selectie van Suriname, mag worden verondersteld dat oefensessies van intensieve aard en een hoge frequentie ten grondslag zullen moeten liggen om de chemie tussen de ene en de andere groep productief en effectief tot stand te brengen.
Met de eigen praktijk ervaring in de voetbalwereld durven, gelijk ook andere voetbalkenners dat reeds eerder aangaven, te voorspellen dat de keuze voor de influx van buitenlandse voetballers, slechts kapitaalvernietiging en een ernstig oponthoud van de effectieve ontwikkeling van de Surinaamse voetbalsport zou betekenen.
Aansluitend hierop, Suriname is in dit geheel bekeken, gebaat bij een professionele trainer die in de meest ruime zin van het woord aansprekend internationale ervaring heeft en in staat is technisch, praktisch, tactisch, methodisch en mentaal aan kennisoverdracht te doen.
En ten aanzien van het dubbelpaspoort zal er rekening gehouden moeten worden met de zogeheten precedentwerking. Wat voor de ene "specialist" geldt, zou ook voor de andere moeten gelden. Waar wordt in dat geval de meetlat gelegd voor het vaststellen van specialismen? Al die vragen komen allemaal om de hoek kijken bij deze niet zo eenvoudige materie als menigeen wel denkt.
Geschreven door, Roy Raymond de Miranda, vanuit Spanje. De Miranda is samen met zijn neef Ricardo Agerkop de oprichter van de eerste geörganiseerde jeugdvoetbalcompetitie in Suriname. Hij is één van de eerste Surinamers in Nederland geweest die tot de technische staf van een Betaald Voetbal Organisatie (FC Haarlem) heeft behoord en is reeds langer dan 20 jaar voorzitter van de Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal in Nederland.
Zelfde gelul allemaal!!!!
BeantwoordenVerwijderenAls er alln maar negatf ervr gsprkn wrdt zl 't nooit lkkn nee maar ltn we eerst uitvoern dan zien we wel verdr yup afz.Mano Watamaleo
BeantwoordenVerwijderenDie miranda praat bullshit geen verstand van voetbal
BeantwoordenVerwijderenGELUL BULSHIT STRONT Dit is veels te negatief mang. Turkije, Frankrijk, Jamaica enz, al die landen hebben speler uit de diaspora in hun Elftal. Opa de Miranda, ga lekker in je hobbelstoel zitten en geniet van je AOV met je kleinkinderen.
BeantwoordenVerwijderenLaat de Miranda op het dak gaan zitten , hij lult gewoon weg met zijn snuit wat een uitspraak .Overal ter wereld geven die spelers een push aan hun nationale selectie .........echt gekke uitspraak ........met dit uitspraak gaan we zeker deelnemen aan een WK in zijn Eigen huis namelijk de Miranda WK
VerwijderenHet is denk ik logisch dat ik op dit loos gebral niet inga. Niveau en verstand zijn niet te koop bij de Hema of Blokker. Verder geen commentaar op landlopers wiens verstand niet verder reikt dan de neus lang is.
BeantwoordenVerwijderenWaarom gaat alles moeilijk als het omgaat om geld in Suriname?
BeantwoordenVerwijderenAlles kost geld dat weet ik,maar is het zo moeilijk om geld te halen.
Er kan geld gehaald worden bij:
1.De goud mijnen in Su.
2.Alle senioren en veteranen betalen een SRD5 of meer per maand.
3.De Pres. zet kwart van het balasting geld(want toch doen ze zomaar dingens met het geld)
4.Alle winkels of bedrijven betalen per jaar SRD10.000-SRD15.000.
En verder heb ik maar 1 ding om te zeggen GOD BLESS SURINAME AND EVERYONE ELSE.
Menner de Miranda, ik heb u regelmatig in Utrecht ontmoet maar nu...U slaat volledig de plank helemaal mis. U heeft wellicht verstand van voetbal maar in geen 20 jaar gaat het lukken met het zooitje ongeregeld dat in Suriname voetbalt. als mijn geheugen mij niet in de steek laat heeft u soortgelijke woorden gebruikt toen we elkaar pasontmoet hadden in Utrecht. talent ZAT in SUR echter eerlijk is eerlijk ROT mentaliteit. Ja onze SiriProfs zijn niet van wereld nivo maar om nou te zeggen dat ze geen vio hebben, meneer de Miranda ik pis in mn broek van het lachen. U zit er naast. vergeet niet dat de Jamaicanen en Trinidadianen met 2de en 3de garnituur voetballers en forse investering ( 5 miljoen dollar bij Trinidad ) het hebben bereikt. bij Trinidad was er slechts 1 voetballer uit Trinidad zelf en. die was volgens mij ook nog eens blank en de enige. Bij Jamaica ging men zelfs zover om voetballers wiens grootouders en de ouders van de grootouders op jamaica geboren waren voor het nationale team op te roepen. men heeft ze zelfs uit de engelse 2de divisie gehaald. U zult mij corrigeren als ik ernaast zit. Effectieve voetbal ontwikkeling in Suriname ? ook nu lach ik. herinnert u zich nog de tijd wat we slechts strandden op mexico ? Suriname in het Azteca stadion? het waren toen andere tijden met andere voetballers : Emmanuelson, Entingh, Schal, Garden, etc etc nivo dat nu in Suriname niet voor handen is. Beste meneer de Miranda mag ik het in deze hartgrondig oneens met u zijn ? ik heb vaak met Clarence Seedorf zijn vader gedebatteerd in hun stadion en veeel gepraat over de plannen die men gewoon getorpedeerd heeft. Meneer de Miranda, het gaat echt never lukken zonder inbreng van buiten, voetballers zowel een trainer / coach. elke voetballer uit Suriname die hier naar toe is gekomen is op mentaliteit gevallen....zegt genoeg. beste meneer Miranda, we zullen het waarschijnlijk oneens blijven maar u zit er echt naast (wat mij betreft).
BeantwoordenVerwijderenROY Raymond De miranda,dit zegt meer over jou dan over de rest. Jou verstand heb je zeker van de Ah.
BeantwoordenVerwijderenWaarom gaan we ook niet hierop stemmen
BeantwoordenVerwijderenDat wij ons ooit voor een belangrijk tournooi kunnen plaatsen met amateurs uit een bana'ba competitie is een illusie. Dat is onmogelijk, ongeacht welke toptrainer je voor de groep zet. Blijft u lekker doordromen. Wie zegt dat alleen 2e garnituur profs voor suriname zullen kiezen? Dat hoeft niet altijd zo te zijn, elke speler maakt zelf zn persoonlijke overwegingen. U kijkt niet naar wat WEL mogelijk is, maar u verzint allerlei drogredenen waarom het NIET mogelijk zou zijn.
BeantwoordenVerwijderenIn de eerste plaats heb ik in het geplaatste artikel geen moment de naam van de Suriprofs genoemd. Die toevoeging is door de redactie van deze Site geplaatst. Verder heb ik de redacteur bericht dat de kop van het artikel, door hem bedacht ongelukkig is gekozen. Een dergelijke kop wekt geheel onnodige polarisatie uit tussen organisaties en de aanhangers daarvan.
BeantwoordenVerwijderenIn de 2e plaats is het van fatsoen getuigend indien mensen op de inhoud van het artikel reageren en niet op de man. In het voetbalspel heet dat namelijk, het op de bal spelen en niet op de man. In het laatste geval hebben wij te maken met kortzichtigen die niet in staat zijn om inhoudelijke bijdragen te leveren aan de discussie.
Ten 3e ga ik nimmer met anonieme personen in discussie.
Het geheel zo overlezend constateer ik dat slechts de heer Cairo inhoudelijk heeft gereageerd, de reden waarom ik hem dan ook zal beantwoorden.
Geachte heer Cairo,
Ik heb vele Cairo´s in Utrecht gekend en gesproken, maar dat ik ooit neerbuigend over Suriname of Surinaamse voetballers heb gesproken is uitgesloten. Immers een ieder die mij kent, weet dat het bijna een levensmissie van mij is om voor Suriname en Surinamers op te komen. Dat zelfs met gevaren die anderen daarvoor niet durven nemen.
Een ieder heeft het recht op een eigen mening het onderhavige betreffende. Zo ook u en anderen. Onze opvattingen hebben wij in een professioneel kader geschetst en daarbij het nationaal gevoel laten prevaleren boven gemakzuchtige benaderingen.
Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat Surinaamse voetballers in hun aspiraties worden belemmerd en daarmee de ontwikkeling van het eigene op een zijspoor belandt? Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat Surinamers in de diaspora, vanuit gespreide bedjes oneerlijk zouden moeten concurreren met de hard zwoegende voetballers zonder riante voorzieningen in Suriname? Mensen denken te lichtvaardig over wat nationaal gevoel betekent en focussen op korte termijn oplossingen die in de praktijk niet meetbaar de oplossingen zullen brengen voor het Surinaamse voetbalvraagstuk.
Het is in onze optiek ondenkbaar dat slechts een enkele Surinaamse voetballer aangehaakt zou moeten worden aan een verder uit spelers uit de Surinaamse diaspora bestaande selectie.
Al het andere romantisch gefilosofeer doet geen recht aan hetgeen wij aan de orde stellen. De visie die wij hebben geëtaleerd zijn voor onze rekening en staan gelukkig niet op zichzelf. Ook in Suriname wordt daar in brede kring zo gedacht, hetgeen niet betekent dat op termijn spelers buitenaf komend niet kunnen worden aangehaakt in een door Surinaamse talenten gedomineerd Nationaal Elftal van Suriname.
En hiermee beëindig ik onze bijdrage aan deze discussie, maar niet zonder een indringende oproep te doen aan mensen die menen Suriname op een badinerende en neerbuigende wijze te moeten beschrijven c.q. te benaderen.
als t mogelijk is (was) dan kiezen de zogenaamde 1e garnituur voor SU. punt uit.
BeantwoordenVerwijderenmaar volgens mij is (was) het niet mogelijk om voor SU te kiezen. dus........
for the record, ik heb met spelers die hoort bij deze zogenaamde 1e garnituur gesproken. en zoals ik zegt, als het mogelijk is (was) voor SU te kiezen, dan spelen ze voor SU. maar dat niet mogelijk is (was) dan is er geen keus te maken...lees: moet voor NL spelen.
SurProf4, er bestaat een hardnekkige misvatting omtrent het pleidooi dat wij hebben gehouden voor de weg die Suriname onzes inziens zou moeten inslaan om succesvol de weg naar o.a. de Wereld Kampioenschappen en Olympische Spelen te vinden.
VerwijderenWij zijn niet tegen de Surinaamse Voetballers in de Diaspora, maar pleiten voor andere zaken die in ons artikel zijn opgenomen.
Als een rode draad door het verhaal loopt het nationaal gevoel en de structurele opbouw van een nieuwe lichting topvoetballers in Suriname.
Dat zonder tussenkomst van buiten het land zelf. Dat is het hele verhaal en meer is er niet aan de hand.
best roy
Verwijderenik moet zeggen ik ben niet voor of tegen dit artikel. ik versta jou mening wel.
ik denk over een 85/15 (SuriProfs/lokale) elftal. daarna moet t anders. investering komt als er wordt meer prestaties. dus over korte termijn is t beter een SuriProf elftal te starten. we have to start somewhere. is hooploos om nog te wachten over een change in SU. met deze bestuur zal t niet komen. deze bestuur is bezig met eigen belang boven landsbelang of voetbal ontwinkelling.
your visie werkt met een 'buitenlaandse' bestuur. ik bedoel geen invloed van d amateurs d nu in t bestuur zit of invloed op bestuur hebben.
Roy de Miranda, dit is niet de manier. Als dit nou de visie is van jou organisatie, dan is het niveau bedroevend laag. Roy, voetbal is heden ten dage een soort van wetenschap geworden. Het heeft totaal geen zin om te proberen het wiel opnieuw uit te willen vinden. Roy de Miranda, met deze visie speelt Suriname over 40 jaar nog geen WK. Dan zijn wij reeds allemaal de pijp uit. Ik stel voor dat wanneer jij en ondergetekende gestorven zijn, een voetbal in onze dode kist mee te nemen zodat we in het dode rijk voetballend Suriname kunnen kwalificeren voor het WK, dus gelieve geen zakdoeken in de kist maar een voetbal voor Roy de Miranda en ondergetekende in onze dode kist. Fantastische visie roy de miranda.
BeantwoordenVerwijderenIk discussieer niet met anoniemen.
VerwijderenSuriname is in staat zich te kwalificeren voor een WK met grotendeels spelers die zijn opgeleid in eigen land! Suriname is ook in staat spelers op te leiden en ze aan topclubs te verkopen in Europa. Ik vind het onbegrijpelijk dat men daar niet in gelooft.
BeantwoordenVerwijderenAls het nationaal voetbal word geprofessionaliseerd zal het niveau vanzelf omhoog gaan. Het Braziliaans elftal speelt weliswaar met spelers die bijna allemaal actief zijn in Europa maar alleemaal zijn ze opgeleid in Brazilië. Alle voetballers die voor het Nederlands elftal uitkomen hebben ook hun opleiding in Nederland genoten.
Volledig kiezen voor Suriprofs is korte termijn denken en het domste wat je kan doen. En het niveau van het Nationaal voetbal in Suriname zal daar niet beter van worden. Ook ben je dan helemaal afhankelijk van Nederland en heb je het niet helemaal zelf in de hand, kortom je kan geen eigen voetbalcultuur ontwikkelen. Nederland kent de 'Hollandse school', Brazilië kent het 'Samba voetbal' Italië kent het 'Catanagio' enz. Elk land heeft met haar eigen speelstijl successen gekend.
Suriname moet haar eigen spelers opleiden daar heb je veel meer aan want je hebt namelijk aansluiting nodig van een nieuwe generatie! Het kan maar gewoon zo zijn dat in potentie de nieuwe Messi in Suriname rondloopt. Zolang je spelers hun kwaliteiten niet optimaal benut zal je daar nooit achter komen.
Ik heb liever dat we vanaf 2026 structureel op een WK actief zijn dan dat we 1 keer meedoen en daarna maar weer moeten hopen dat Nederland goede Suriprofs opleid die bereid zijn te willen spelen voor Suriname. Met hoop win je geen wedstrijden wel met een gestructureerde voetbalplan die gebaseerd is op de lange termijn.
Ik denk ook dat Suriname profvoetballers kan voortbrengen, mits alles professioneel is.
VerwijderenDe inzet van Suriprofs in de nationale selectie zal inderdaad het lokale voetbal niet direct bevorderen. Het voetbal niveau (en de prestaties) van de nationale selecties krijgen wel direct een impuls.
Een samenwerking met Suriprofs zie ik als iets voor de korte-, middenlange- en lange termijn. Het professioneel opleiden is voor de lange termijn. Het is goed om alle termijnen gedekt te hebben. Het zou ideaal zijn voor jeugdspelers dat ze toe kunnen werken naar de nationale selecties waar al professionele spelers bij zitten.
Het opleiden is een heel lang traject. Ik denk dat de spelers boven de 15 jaar al een verloren generatie is. Je moet al heel jong beginnen. Dan moet je nog hopen op een goede lichting, waarmee we een hele selectie zouden kunnen opstellen. Dus een WK 2026 met lokaal opgeleide spelers is al te vroeg. Opbouw gaat met vallen en opstaan.
Een professionele opleidingsinstituut vergt overigens een hele grote investering. Je moet denken aan trainers, mentale coaches, dieetist, physical trainer, fysio, etc. Internationale meetmomenten ga je ook moeten in bouwen, omdat we in Suriname met de paar jeugdclubjes niet gaan kunnen meten, dit gaat aardig wat kosten. En ik zie niet zo snel het bedrijfsleven investeren in een dergelijk project. Daarom denk ik ook dat als we samenwerken met de Suriprofs, er meer vertrouwen komt, aandacht en prestaties, waardoor we meer kapitaal gaan werven, zodat we zelf in het voetbal kunnen investeren.
En in Suriname heb je ook met sociaal maatschappelijke factoren te maken die niet ideaal zijn. Al deze zaken moeten beter worden, om talent in een stabiele omgeving te laten ontwikkelen.
Helemaal mee eens maar vergis je niet in vaker trainen en klein beginnen (roeien met de riemen die je hebt). Neem nou de huidig selectie, ik heb begrepen dat de spelers 2 keer per week trainen bij hun club. Je als bond ook kunnen zeggen weet je wat we doen; we roepen 3 keer per week spelers op voor trianingsdagen, ook als er geen interlands op het programma staan, voor elke training krijgen de jongens een vergoeding van SRD 100,-. Geloof me als je dit een jaar lang doet zal je al een enorm verschil zien in kwaliteit.
VerwijderenHet is namelijk logisch dat als je vaker traint je niveau omhoog gaat. De spelers worden dan al een soort van semi profs want ze verdienen dan ook al een modaal Surinaams inkomen met voetbal en raken dus niet vermoeid van arbeid dat ze ook nog eens naast het voetbal moeten verrichten.
Bovendien ben je volgens mij dan ook het enige land ter wereld waarbij de nationale selectie zo vaak bij elkaar komt en daardoor de spelers beter op elkaar ingespeeld zullen raken.
Alleen al het toe passen van deze methode zal het voetbal niveau in Suriname doen stijgen want de spelers trainen dan in totaal 5 dagen in de week (2 dagen bij hun club en 3 dagen met de nationale selectie). Ik ben het daarom ook niet met je eens dat je spelers boven de 15 als een verloren generatie moet beschouwen een speler onder de 18 die een beetje de basis beheert en aanleg heeft kan in 3 jaar tijd behoorlijk groeien met effectieve trainingen. Deze methode is trouwens ook een relatief kleine investering. Het is wel zaak om een zo vast mogelijk team te houden.
Ik wil wel even benadrukken dat ik geen tegenstander ben van Suriprofs in het nationaal elftal van Suriname ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat Suriprofs niet de overhand in het elftal moeten hebben omdat dat dan een teken is dat er behoorlijk wat mis is met het Surinaams voetbal.
BeantwoordenVerwijderenJe moet als land er altijd voor zorgen dat je in staat bent uit je eigen vijver te vissen. Het beleid van Suriname om succes te behalen met het nationaal elftal moet niet afgestemd zijn op Suriprofs. Gewoonweg omdat deze spelers niet in Suriname zijn opgeleid en Suriname geen enkel invloed heeft op de ontwikkeling van deze spelers en de grootte van de groep.
Stel je voor het SVB stelt haar beleid op Suriprofs af en we belanden in een periode waaruit blijkt dat er niet meer zoveel jongens van Surinaamse komaf gescout worden in Nederland door Betaalde Voetbal Organisaties en daardoor het aantal Suriprofs afneemt dan heef Suriname een groot probleem.
Zelf ben ik ook een Surined maar ik bekijk de zaken gewoon heel objectief.
op dit moment zijn er misschien 4 of 5 spelers in SU dat kunnen meedoen in een prof competitie. dit hebben mensen als winter en menzo gezegd in t verleden. daar zit talent in SU. maar eerlijk gezegd moet er een anderr groep leiders komen (nieuwe SVB). de meeste leiders in SU voetbal doet t voor eigen belang ipv landsbelang voor voetbal. kijk naar d waldo in d SVB. hij verdient inkomsten van d SVB als er wordt gespeeld PLUS alle buitenlaandse reizen gaat door zijn bedrijf.
Verwijderenmoet ook vragen waaroom krijgt d spelers van abcs toernooi slechts usd 130? als er 18 spelers en 6 staf, zal iedereen usd 250 krijgen. dus waar gaat d rest van dat geld??
Dat er 4 of 5 spelers zijn in de Surinaamse competitie dat mee zou kunnen doen in een prof competitie is al heel erg knap aangezien deze jongens nooit (langdurig) professionele trainingen hebben gehad.
VerwijderenMessi en Cristiano Ronaldo zouden nooit zo goed zijn als zij niet veel professionele trainings uren in de benen hadden. Als al die jongens die nu in de Surinaamse competitie spelen van af jongs af professioneel werden begeleid was de kans veel groter geweest dat Suriname al een WK achter de rug had.
Brazilië levert de meeste profvoetballers op ter wereld, niet alleen omdat zij een grote bevolking hebben want dat heeft China ook maar omdat er veel aandacht daar aan voetbal word geschonken. Zodra daar een talent word opgemerkt word hij professioneel begeleidt.
Er is ook iets mis met het Surinaams voetbal. Namelijk dat talenten niet optimaal ontwikkeld worden. Het is toch niet goed dat we de laatste decenia ongeveer 1 profvoetballer (Stefano Rijssel in Trinidad) hebben kunnen voortbrengen?
VerwijderenHet gaat allemaal om "samenwerken". Het beleid in Suriname moet gericht zijn op voetbalontwikkeling op club niveau, waardoor je een betere competitie krijgt, en waardoor je betere internationals krijgt. Dus vanaf de bodem opbouwen (bottom-up). Wat je bij landen als Trinidad ziet, is dat ze de ontwikkeling óók top-down stimuleren, door in de nationale selecties profvoetballers uit de diaspora te betrekken. Zij brengen ervaring over op de jongeren die niet zo ver zijn, en tevens komen ze met bijdrage van de profs verder in toernooien, wat meer wedstrijden betekent, en dus uiteindelijk bijdraagt aan de ontwikkeling. Wij hebben die kans ook.
Juist! Maar als ik het goed begrijp word er alleen groepen om Suriprofs die moeten uitkomen voor de nationale selectie. Zoals ik al eerder aangaf als je je alleen daarop focust ben je bezig met een korte termijn visie en word je volledig afhankelijk van Nederland. Daarnaast is het zo dat een goede voetballer die opgeleid is in Suriname en de Surinaamse nationaliteit heeft voort het Surinaams elftal zal uitkomen, bij een Suriprof is dat nog maar de vraag aangezien het dan een buiten EU speler word en de club hem volgens de regelementen een salaris van meer dan 5 ton per jaar zal moeten betalen. Zullen de Suriprofs ook al voor Suriname kiezen als ze kunnen uitkomen voor de vertegenwoordigende elftallen is ook een belangrijke vraag
VerwijderenRaj-G, het clubvoetbal van Brazilië is vaak niet om aan te zien, de verrichtingen van het nationale team van dat land echter zijn om in te lijsten. Dat laatste komt vanwege de nationale aanpak die dat land geeft bij het dienen van landsbelang. De opleidingen die daarvan het gevolg zijn drijven derhalve op eigen inbreng met als gevolg dat de spelers die sterk uitblinken worden verkocht aan het buitenland. Die spelers die aldus in Brazilië zijn opgeleid floreren daarna in de nationale selectie. Dit is dan the return of investment waar ik op doel.
VerwijderenIk ben van mening dat hoe meer drivers je "activeert" hoe hoger de performance zal zijn. Ik zou dus voor een voetbalacademie gaan én samenwerken met spelers in diaspora. Voor mij is het dus geen kwestie van kiezen tussen lokale spelers of spelers in diaspora.
BeantwoordenVerwijderenAls ik kijk naar Marokko, is er altijd een nationaal gevoel terwijl er veel spelers in Frankrijk of Nederland zijn geboren. Het is mooi om een selectie van "eigen" talent te ambieëren, maar niet reël denk ik, o.a. vanwege de globalisering. Als land met minder inwoners dan Rotterdam en nog minder voetballers zal het heel lang duren totdat we een goede lichting hebben die serieuze kans maakt op een WK.
Ik denk dat concurrentie alleen maar goed zal zijn voor de performance. Talent kan veel leren van spelers met professionele ervaring. Zij kunnen zich ook aan dat niveau optrekken. Bij gebrek aan concurrentie, stagneert de ontwikkeling. Ook denk ik dat dit voor een voordelige mentaliteitsverandering kan zorgen bij spelers. Enkel een deskundige trainer zou hier niet voor kunnen zorgen, dit zagen we toen Kees Zwamborn een nationale selectie trainde.
In het voetbal kan niemand garanties geven over resultaten. Ik denk dat bepaalde "Suriprofs" wel tot de top in de regio kunnen behoren. Oranje is een land van wereldklasse, een land in de top 10 van de wereld, en met veel concurrentie. Als je samen met de "2e garnituur" net daar onder kan zitten zou dat al mooi zijn. Ik denk dat iemand die van beroep profvoetballer is, wel een boost aan het voetbal van Suriname kan geven, zeker in vergelijking met de militairen, studenten, ambtenaren, etc. die nu in de selectie zitten.
Over de factoren:
1. Clubs zijn verplicht om op bepaalde momenten spelers af te staan aan nationale selecties. Een seizoen geleden had je het voorbeeld van Wilfried Bony die naar de Africa Cup wilde, waarbij de club niet verplicht was om hem af te staan. Omdat de trainer weet wat het is om voor een nationale selectie uit te komen, liet hij hem gaan.
2. Sponsorwerving gaat makkelijker als je met professionals werkt, omdat er vertrouwen is bij het bedrijfsleven. Mogelijk gebrek aan geld zie ik niet als een argument om iets niet te doen.
3. Kosten zijn er altijd. En zijn altijd te dekken. Voor het reizen kan je bijvoorbeeld samenwerken met SLM en voor verblijf met Torarica.
4. We zouden inderdaad gebruik moeten maken van de FIFA-dagen voor vriendschappelijke wedstrijden om aan een de ontwikkeling van de selectie te werken.
Oke laten we dit maar doen.Neem maar 4 beste SuriProfs uit het buitenland en laten ze gewoon voor SU spelen.1 goalkeeper,1 verdediger,1 middevelder en 1 spits speler.
BeantwoordenVerwijderenHallo allen,
BeantwoordenVerwijderenHet doet me goed als Surinamer (met NL paspoort) dat de discussie omtrent deelname aan een WK is losgebarsten. De vraag is namelijk, is het haalbaar? Ja, het is haalbaar. Jamaica en T&T zijn goede voorbeelden. Hoe hebben ze dat bereikt? Dat is de volgende vraag.
Ik weet dat Suriname in het verleden één van de toonaangevende landen was in het Caribisch gebied en nu voorbij is gestreven door met name deze twee landen. Suriname moet nu plaats nemen op de reserve bank. We zijn geen basis speler meer, maar een wissel speler die af en toe mag opdraven. Hoe worden we weer een basis speler? Wat moet er gebeuren om weer een rol van betekenis te spelen in het Caribisch gebied?
Als je mij vraagt moet dit de discussie en de focus zijn, en niet het WK. Laten we er eerst proberen om binnen 1-3 jaar de beste te zijn/worden in het Caribisch gebied. Dit zou al een fantastische prestatie zijn!
Groetjes vanuit het verre China!
100% eens......beste van carib.gebied, daarna concacaf, daarna wk
VerwijderenChina ? wat doe je daar jongeman, Suriname heeft jou nodig. Je oude coach is technisch direkeur, maak contact met hem
BeantwoordenVerwijderenDeze jongeman werkt bij een voetbal club in China als Director of coaching.
VerwijderenMet nog minder inwoners dan wij thans in Suriname hebben en met vaak ambtenaren en arbeiders van arme huizen, hebben wij in het verleden toonaangevende prestaties geleverd met bijna een kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen.
BeantwoordenVerwijderenSuriname heeft hele generaties aan voetballers afgeleverd aan Brazilië, Nederland, België, Duitsland en nog enkele landen meer.
Hierbij valt o.a. te denken aan spelers zoals:
* de gebroeders Mijnals
* Michel Kruin
* Charly Marbach
* Johnson
* Killian
* Mans
* Siegfried Haltman
* Jules Lagadeau
* Pietje Fränkel
* Armand Monsanto
* Diko Rijssenburg
* Stuart Oosthuizen
* André Kamperveen
* Paul Degenaar
Waarom zouden deze voetballers met een minimum aan opleidingsmogelijkheden het wel zover kunnen hebben geschopt en de huidige voetbalgeneratie in Suriname niet?
Dit is duidelijk een mentaliteitskwestie en het chronisch gebrek aan vaderlandsliefde.
Met meer gedrevenheid en minder koppigheid zou er bovendien meer kunnen worden bereikt. Meer organisatie en discipline met meer moderne (rand)voorzieningen die bovendien een nationale aanpak vereisen dat zijn o.a. de vereisten voor succes.
Niet omdat anderen dat doen, moet Suriname blind dezelfde weg bewandelen als het om de influx van buitenlandse voetballers gaat. Er lopen voldoende ruwe diamanten in Suriname rond en mits juist geslepen, kan de gewenste ontwikkeling reeds op redelijk korte termijn worden bereikt.
Ik hoor sommige mensen geheel buiten elke realiteit filosoferen over Natio die geheel zou moeten bestaan uit Surinaamse voetballers in de diaspora. Dit is een regelrechte minachting voor onze nationale waardigheid en een bevestiging als zou Suriname werkelijk een bananen republiek zijn.
Ik begrijp dat sommige mensen met dit thema hun stokpaardjes berijden en wars zijn van tegenargumenten. Het eigen gelijk ontstijgt aan de nationale trots en dat daarbij onze eigen talenten tekort wordt gedaan, zal diegenen worst wezen. Het gros van de pro´s behoren tot het Gilde van Surneds die sowieso al een vorm van superioriteitswaan jegens Suriname en Surinamers in dat land erop na houden. Dat de hedendaagse Surinamer daarvoor walging ontwikkelt mag niet vreemd worden gevonden.
Of in de tijd, de gelimiteerde inzet van enkele voetballers uit den vreemde zullen of kunnen worden ingepast,zonder kwantitatieve overheersing door buitenlandse voetballers moet op termijn wel mogelijk zijn. Dit is het denken van de moderne Surinamer die liever in een iets lager tempo, maar wel op eigen kracht zich naar de top wenst te ontwikkelen.
Kees Zwamborn is in tegenstelling tot b.v. een Gerard van der Lem, naar internationale maatstaven absoluut geen topcoach, de reden waarom hij het Surinaamse voetbal niet uit het slob heeft kunnen trekken.
Ik las hierboven in een comment over het grootste knelpunt binnen de SVB. De houding van een bepaalde functionaris die niet kan samenwerken met mensen die beter dan hem zijn opgeleid en bovendien een veel meer aansprekende staat van dienst hebben. Dit noemt men in moderne termen, de dodelijke tunnelvisie, die ervoor zorgt dat alles wat beter geoutilleerd is wordt tegengewerkt. Er worden dan allerlei drogredenen bedacht om de hogere kwaliteit buiten de deur te houden.
VerwijderenIk las ook de opmerkingen over de voetbalacademie die bij een opstart voor de huidige generatie voetbaltalenten te laat zou komen. Dit is klinkklare onzin. Want ook de huidige generatie voetbaltalenten tussen de 15 en 25 jaar zouden d.m.v. een juiste aanpak alsnog gevormd kunnen worden tot topvoetballers. Een discussiant opperde daarbij het idee, voor meer trainingsdagen in de week. Twee bij de eigen club en drie in het kader van Natio. Dat in samenhang met een financiële vergoeding zou reeds wonderen doen. Binnen die opleiding gaat praktijkvorming, samen met de technische en meer nog de mentale.
Met een dergelijke aanpak kan Suriname reeds op betrekkelijk korte termijn hoger scoren op voetbalgebied.
En wat de kosten voor dit hele project betreft, de SVB heeft van mijn hand, een Quick Scan voor de voetbal academie ontvangen. Daarin staat beschreven hoe aangepakt en tegen welke prijs die academie tot stand kan worden gebracht.
De financiering van dit geheel, de toptrainer en de Academie, kan plaatsvinden door deelname van de SVB, Concacaf, Fifa, het Olympisch Comité Suriname, het Internationaal Olympisch Comité, de Surinaamse Overheid, de KNVB en niet op de laatste plaats, de belangrijkste en grootste bedrijven die in Suriname operationeel zijn.
Dit project zou zelfs in aanmerking kunnen komen voor geldleningen (durfkapitaal) op de kapitaalmarkt.
Dat in relatie tot en met het oog op de return of investment die bij een succesvolle operatie zonder enige vorm van twijfel aanwezig zal zijn maakt dit project, mits geleid door professionals, tot een levensvatbare.
Ik vergat in de opsomming van de groten die aan Nederland en Brazilië zijn afgeleverd de namen van Erwin Sparendam en Kogeldans en in het laatste geval de sublieme doelverdediger Francois Thijm die ook nog voetbaltrainer in Brazilië werd.
BeantwoordenVerwijderenHet kan allemaal als Suriname, let wel Suriname en niet slechts de SVB, dat wilt.
Een niet al te arme Surinaamse voetballiefhebber/ trainer/coach en chauvinist met voetbal verstand kan ervoor zorgen dat zonder een degelijk plan van de SVB Suriname zich kan kwalificeren voor een WK
BeantwoordenVerwijderenStel je eens voor dat je een club opricht in Suriname die in eerste instantie uit 1 senioren elftal bestaat waarvan de gemiddelde leeftijd van deze spelersgroep 20/21 jaar is. Je bent tot deze spelersgroep gekomen na een uitgebreide scouting door het hele land (ook bij andere clubs volg je spelers). Zelfs in Kwamalasumutu heb je een wedstrijd dag georganiseerd gewoonweg omdat je iedereen heb willen zien die vaak of soms achter een bal aan rent.
Uiteindelijk vorm je een selectie van 18 spelers die naar jou idee tot de besten van het land behoren in hun leeftijds categorie. Vervolgens ga je met deze spelers 5 dagen per week trainen. Je haalt alles uit deze spelers, je behandelt ze als het ware net of het profvoetballers zijn; krachttraining alles erop en eraan.
Vervolgens zal dit gebeuren; in 2 jaar tijd zijn de beste voetballers van het land in jou elftal te vinden. In geen tijden heeft Suriname zulke voetballers gehad. En daar komt het dan; de bondscoach kan niet om jou spelers heen. Bijna het hele nationale elftal bestaat uit jou spelers die duidelijk een ander niveau hebben.
WAT????
VerwijderenA.G.K., dit idee heb ik in Nederland ook geopperd. Het ging toen om het opzetten van een Kleurrijk Profclub die zou moeten worden gevormd door de beste voetballers die operationeel waren/zijn bij de diverse Surinaamse voetbalclubs in dat land. Ook langs de weg van consequente scouting komen tot de beste selectie die dan zou insteken bij de hoogst geklasseerde Amateurclub van Surinaamse origine. Daardoor zou de gang naar de Eredivisie worden vergemakkelijkt. Een proflicentie die bij de KNVB niet wordt benut, denk daarbij aan de FC Amsterdam en FC Wageningen, zou worden aangevraagd.
VerwijderenDit zelfde model zou in hetzelfde concept als jij voorstelt kunnen worden ingebed en voila, de opstap naar een hoger niveau voor de Nationale Selectie is dichterbij gekomen.
Maar het is deze inventiviteit en voetbal innovatie die er ontbreekt bij onze heren Bondsbestuurders met dito aanhangsels.
Ben ik mee eens. Dan ga je dus doen wat Antigua & Barbuda doet. Die hebben 1 professionele club, Antigua Barracuda FC, dat is ook meteen hun nationale elftal. Deze vullen ze dan aan met de "Antigua-profs" die in het buitenland zijn geboren of daar nu spelen. Zie hier de selectie: http://en.wikipedia.org/wiki/Antigua_and_Barbuda_national_football_team. Hiermee kwamen ze tot de 3e kwalificatieronde voor het WK 2014, en dat voor een eiland met maar 81,800 (!) inwoners.
VerwijderenWij kunnen dit ook! Een professionele voetbalorganisatie neerzetten + samenwerken met onze profvoetballers in diaspora. We moeten gewoon alles doen dat goed is voor ons land en voetbal.
klinkt goed
Verwijderenmaar wij komen altijd terug over 1) geld voor zo een project, 2) juiste leiders/bestuur voor zo een project, en 3) nog eens geld voor zo een project
ideal situatie is een suriprofs bestuur in SU, met deze idee
Roy Raymond de Miranda, het mooie van dit concept is dat je niet direct de bond nodig hebt. Jou focus ligt bij het beter maken van jou eigen spelers en omdat het spelers zijn met de Surinaamse nationaliteit zorg je er automatisch voor dat de bondscoach nu de mogelijkheid heeft om kwaliteit spelers te selecteren iets wat voorheen niet vanzelfsprekend was.
BeantwoordenVerwijderenDat je met deze actie de bond in verlegenheid brengt is natuurlijk denkbaar want dankzij jou beschikt het nationaal elftal nu over kwaliteit voetballers en niet dankzij hen.
En ik durf te wedden dat als de bond opmerkt dat het Surinaams elftal nu beter draait en ongekende resultaten boekt omdat grotendeels jou spelers daar voor zorgen dat je opeens heel interessant voor ze word. En als het meezit verkoop je misschien nog zelfs spelers.
Ik ben absoluut iemand van de dingen op papier zetten maar bij Surinamers heeft het weinig zin om met stapels plannetjes aan te komen zetten en al helemaal als er een enveloppe met geld ontbreekt en het hun juist geld gaat kosten. Surinamers win je voor je met daden. Daarom denk ik dat iemand die het beste voor heeft met het Surinaams voetbal en niet al te beperkte financiële mogelijkheden heeft geheel zijn eigen plan moet trekken (uiteraard binnen de regels).
Dennis Purperhart Suriname heeft je nodig
BeantwoordenVerwijderenIK hoor t wel als ze zover zijn.
Verwijderen