Concept Suriprofs/Natio wordt geƫvalueerd

Het gemengde team van Suriprofs-spelers en voetbalinternationals van Suriname heeft niet voldaan aan de verwachtingen van het voetbalminnend...

Het gemengde team van Suriprofs-spelers en voetbalinternationals van Suriname heeft niet voldaan aan de verwachtingen van het voetbalminnende publiek tijdens de PARBO Bier Cup 2012. Na de laatste plaats in het toernooi, zijn de kritieken niet uitgebleven.

Twee verloren wedstrijden van Suriprofs/Natio tegen respectievelijk Guyana en Vitesse zorgden zondag voor een mineur bij de afsluiting van de PARBO Bier Cup. Vooral het verlies vrijdag tegen het zogenoemde B-elftal van Guyana deed pijn.

Critici vragen zich af als het 'gemengde team' nog veel zin heeft, aangezien een soortgelijke ploeg in 2009 ook geen succes wist te boeken in de PARBO Bier Cup. Toen won Frans-Guyana het toernooi. Suriprofs/Natio eindige op de tweede plaats door nog overwinningen te behalen op Guyana (5-1) en Antigua & Barbuda (1-0).

Voorzitter Raymond Wimpel (foto: in het midden) van de Stichting Internationaal Voetbal Suriname (SIVS) begrijpt de kritiek. Hij is echter de mening toegedaan dat er in eerste instantie gekeken moet worden naar de mooie en positieve zaken. "Het publiek heeft genoten. Dat de teams wat minder zijn, is de andere zijde van de medaille", stelt hij.

Volgens Wimpel was het de bedoeling Venezuela naar Suriname te halen in plaats van Guyana. Toen dat land niet kon komen, viel de keus op Guyana. "Ze hebben ons de garantie gegeven dat ze met hun A-elftal zouden komen. Toen we wisten dat het een B-elftal betrof, hebben we hier tegen geprotesteerd."

De brief ligt, naar de SIVS-voorman aangeeft al klaar. "Maar aan de ene kant denken wij ook 'gaan die mensen ons niet zeggen dat zelfs hun B-team ons heeft verslagen'. Dat is Ć©Ć©n van de zaken die wat twijfels oproept, maar wij gaan het doen, omdat afspraak, afspraak is."

De SIVS gaat samen met de Surinaamse Voetbalbond (SVB) haar misnoegen uiten. "We moeten wel niet te hard van stapel lopen, omdat je met de SVB rekening moet houden, want die moet verder. En we moeten ook rekening houden met de diplomatieke relatie tussen Suriname en Guyana. Bij het horen van het nieuws hadden we Guyana al kunnen afwijzen, maar dat doe je niet. Je moet gentle zijn en op een juiste manier dingen afronden. Wij gaan wel aan Guyana laten weten dat wij dit niet meer zullen pikken."

Evaluatie
Over de Suriprofs zegt Wimpel dat de jongens van verschillende delen in de wereld komen om elk jaar Ć©Ć©n keer voor hun land te spelen. "Het is moeilijk een team samen te stellen. Ze ze zijn dus een gelegenheidselftal. Nu komen zij ook naar Suriname om samen met de jongens hier een team te vormen en onze jongens naar een hoger niveau te helpen."

Wimpel geeft met zekerheid aan dat het concept - de twee teams combineren - geƫvalueerd wordt. "Vroeger hadden wij Suriprofs als team en Natio. Dat heeft ook niet gewerkt, aangezien de spelers van de Suriprofs werden uitgejouwd. De Suriprofs stoppen miljoenen in projecten. Het is dan niet plezierig voor hen om dat mee te maken."

Om die reden werkte de SIVS naar het huidig model van een mixteam met als doel de lokale spelers op te krikken. "Het heeft vruchten afgeworpen, want de lokale jongens zeggen dat ze veel leren. Maar het publiek wil altijd winst zien en daar houden wij ook rekening mee."

De SIVS zal nagaan wat de volgende stap wordt. "Misschien moeten wij helemaal geen Suriprofs en nationale selectie hebben, maar teruggaan zoals we begonnen zijn door clubvoetbal te bevorderen", denkt hij hardop.

De voorman weet dat de mensen successen willen, maar wijst erop dat dit geen meetmoment voor Suriname is. "Dit is niet het vertegenwoordigend elftal van Suriname. Het is een gelegenheidsteam, waarbij de jongens samenwerken en de Ć©Ć©n de andere probeert te verheffen."

Wimpel zegt dat als Suriname het systeem van Guyana wil overnemen, de koppen bij elkaar gestoken moeten worden. "Wat willen we, wie willen we en willen we gezamenlijk met de jongens die daarbuiten spelen of willen we vanaf nul beginnen. We zullen dan langzaam een team moeten opbouwen." Hij meent dat dit niet makkelijk is en denkt dat het tientallen jaren zal duren. "En wij hebben geen geduld. We kunnen niet verwachten dat binnen een paar maanden dit elftal een winnaar wordt."

Het doel van de SIVS is volgens Wimpel het publiek weer naar het stadion te krijgen. "In feite hebben wij al onze doelstellingen als SIVS al bereikt. Wij kunnen niet op het veld gaan en zeggen hoe het moet. Maar hetgeen wij hebben laten zien is, dat als je het publiek iets goeds aanbiedt, de mensen wel komen opdagen. Maar je moet je daarvoor inzetten als natie."

Hij zegt dat er huiswerk is en waarschuwt dat niet alleen naar een uitslag gekeken moet worden, maar naar het groter plaatje: "wat willen we? Waar gaan we? Een wedstrijd verliezen is nog niets." Wimpel verwijst naar de Surinaamse U-23 selectie die enkele jaren terug de PARBO Bier Cup won door de Suriprofs te verslaan. "Die selectie had al meer ervaring moeten hebben en ons visitekaartje moeten zijn, maar steeds gaan we terug."

Respect
Suriprofs-voorzitter Stanley Menzo vindt dat Suriname blij moet zijn dat deze jongens in hun vakantieperiode komen om een bijdrage te leveren. "Ze moeten de jongens het niet kwalijk nemen. Ze komen hier voor niets en wij hebben hen gevraagd, dus dan mag je er wel op een ander manier mee omgaan", vindt hij.

Menzo meent dat deze groep met meer respect behandeld dient te worden, aangezien ze het met hun hart voor Suriname doen. "We komen hier met een gelegenheidselftal en proberen samen beter te worden. Er zijn minpunten geweest, want je hebt niet gewonnen, maar er zijn ook positieve dingen geweest en daar hou ik mij aan vast. Dat is voor mij belangrijk."

Ook hij is van mening dat als het concept niet meer werkt de organisatie dit rustig moet evalueren. Hij denkt wederom aan een aparte Suriprofs en nationale selectie. "Het is makkelijk te zeggen 'het is niet goed', maar los het op."

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Concept Suriprofs/Natio wordt geƫvalueerd
Concept Suriprofs/Natio wordt geƫvalueerd
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN_LGdQqXenCkF2_DcOUS6b_MApIYBQADU2VldCJhiOu7qpvIUS-bYmtLs6dhY7AB7AaSD3VTezEhadp76bbD0fxzZU7cq6wxZabxgOh9gN2mAxSSCCmV5JH3L6EUvdwT8bUWuTZgaGFw/s1600/Suriprofs%252C+Natio%252C+Vitesse%252C+Sigourney+Bandjar%252C+Raymond+Wimpel%252C+SIVS-voorzitter%252C+Ismanto+Adna%252C+Minister+van+Sport-+en+Jeugdzaken%252C+PARBO+Bier+Cup+2012%252C+27+mei+2012.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN_LGdQqXenCkF2_DcOUS6b_MApIYBQADU2VldCJhiOu7qpvIUS-bYmtLs6dhY7AB7AaSD3VTezEhadp76bbD0fxzZU7cq6wxZabxgOh9gN2mAxSSCCmV5JH3L6EUvdwT8bUWuTZgaGFw/s72-c/Suriprofs%252C+Natio%252C+Vitesse%252C+Sigourney+Bandjar%252C+Raymond+Wimpel%252C+SIVS-voorzitter%252C+Ismanto+Adna%252C+Minister+van+Sport-+en+Jeugdzaken%252C+PARBO+Bier+Cup+2012%252C+27+mei+2012.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/05/concept-suriprofsnatio-wordt.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2012/05/concept-suriprofsnatio-wordt.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content