Andere weg inslaan met Surinaams voetbal

De laatste dagen stond Suriname in het teken van voetbal. Al geruime tijd was het internationaal voetbaltoernooi van de Surinaamse Voetbalb...


De laatste dagen stond Suriname in het teken van voetbal. Al geruime tijd was het internationaal voetbaltoernooi van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) in verband met zijn 90-jarig bestaan aangekondigd. Ook de voorbereiding en in gebruik name van de nieuwe kunstgrasmat in het Franklin Essed stadion was geruime tijd aangekondigd. Alles werd in het weekend afgerond.

De oude kunstgrasmat is in een aantal delen verdeeld, waarvoor een paar partijen in de voetballerij in aanmerking zijn gekomen. Één organisatie heeft zijn miniveld al in orde, anderen zijn in voorbereiding. Uiteindelijk moet met name het jeugdvoetbal daarvan profiteren.

De twee evenementen hebben een momentum gecreëerd welk door belanghebbende partijen in de voetballerij aangegrepen moet worden om een andere weg in te slaan en het tempo op te schroeven. De afloop van het internationaal voetbaltoernooi heeft aangetoond dat er muziek zit in het voetbalverhaal. Met een gehavend team heeft de landskampioen van Suriname tijdens alle twee de wedstrijden een degelijke wedstrijd gespeeld. Het meedoen van de clubeigenaar (Ronny Brunswijk) in alle twee de wedstrijden heeft het team gehavend en het echte spel van de club gefrustreerd. Maar dat er veel talent in de gelederen zit, bleek vooral op de tweede dag in de tweede helft. Men liep letterlijk langs de defensie van de professionals van Excelsior. De linies sloten heel goed op elkaar aan, en Excelsior moest in de tweede helft, na het uitvallen van de clubeigenaar die met een dijbeenblessure bleef 'meespelen', steeds zoeken naar de bal.

Dit moment moet aangegrepen worden door het SVB-bestuur om de beloften die men tijdens de bestuursverkiezingen heeft gemaakt waar te maken. Men zou het over een andere boeg gooien en niet slechts een competitie draaien. Voetbal heeft potenties die wij kunnen uitbuiten. Het kan internationaal dienen als een marketinginstrument om het land beter op de wereldkaart te zetten. Deze sport leent zich goed daarvoor. Maar het dient ook een belang met betrekking tot de volksgezondheid, onderwijs en het voorkomen van criminaliteit. Sport is een middel tot opvoeding en integratie.

Het is daarom zaak dat het nieuwe ministerie van Sport en Jeugdzaken het niet alleen laat bij het verrichten van een aftrap bij een toernooi, maar ook oog heeft voor het driejarenplan en de jaarplannen van de SVB. De overheidsbemoeienis met sport dient met het verheffen van een directoraat tot een ministerie vergroot te worden. De bijzondere taken die geformuleerd moeten worden, dienen verder te gaan dan de deeltaken die eerder behoorden bij Minov (Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling). Sport en Jeugdzaken moet bemoeien met de voetbalsport en deze pushen. Er moeten effectieve overlegstructuren ingesteld worden waarin de SVB participeert en mede bepaalt hoe het sportbudget wordt besteed en hoe de prioriteiten moeten worden gesteld.

Sport en Jeugdzaken moet alle overkoepelende nationale sportbonden - en dat zijn er niet zoveel - tot een partner maken. In het ontwikkelingsland als het onze is dat nog nodig. Het ministerie en de SVB kunnen dan elkaars netwerken gebruiken om door te dringen in alle buurten in alle districten. In het netwerk moet de school niet worden verwaarloosd. Door de netwerken moet de SVB de lokale (rand)districtsbonden zover krijgen dat elke bond de shift verlegt van veteranenvoetbal naar jeugdvoetbal. Elke lokale voetbalbond moet verplicht worden om een jeugdcompetitie met uiteindelijk de verdeling naar 9, 11, 13, 15, en 20 jaar te hebben. Bonden hebben daarover nu geen aandacht of hebben moeite met het organiseren van de jeugdcompetities in bijvoorbeeld de districten. Het sportministerie moet daar inkomen met begeleiding en financiën. Dat laatste hoeft niet enorm te zijn, omdat jongeren allang blij zijn als ze kunnen 'competen' en wedstrijden kunnen spelen.

Interessant in het afgelopen internationaal voetbaltoernooi is de sterke betrokkenheid ook in de organisatie door het bedrijfsleven. Na afloop worden door sponsors aangegeven dat men dik tevreden is en dat het een en ander herhaald mag worden. Het publiek heeft ook genoten, tenminste een club heeft zich enigszins kunnen meten en met het resultaat mag men best tevreden zijn. Verliezers in het voetbaltoernooi zijn niet zichtbaar, of misschien alleen een jonge speler die in de plaats van de voorzitter had kunnen starten en de ervaring meepikken. Commercieel is het dus ook goed gegaan. Daarom is het van belang om meerdere internationale toernooien in het jaar te overwegen, waarbij rekening wordt gehouden met de nationale competitie en de internationale verplichtingen.

Braziliaanse teams hebben getoond de kassa te kunnen laten rinkelen, maar teams uit Venezuela, Dominicaans Republiek, Costa Rica, Cuba, Trinidad, Jamaica en Midden-Amerikaanse landen waar we op stuiten in kwalificatierondes zijn ook opties. Eveneens moet men uit de samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) meer halen. Het doet goed als de trainerorganisatie VVOS tijd neemt om tijdens een clinic andere visies over het voetbal tot zich te nemen, waardoor de kijk op voetbal wordt verruimd. De bereidheid toont aan dat er hoop is, omdat men niet de indruk heeft dat men volleerd is en niets hoeft te leren van een 'wit’man'.

Die leergierige houding kan alleen maar bijdragen aan een verdere ontwikkeling van de volkssport. Alleen moet de kennis niet geconcentreerd blijven in Paramaribo. Het is een uitdaging voor de SVB om de kennis door te laten sijpelen, zodat de kinderen op Jarikaba, Koewarasan en Semoisi ook degelijk gevormd kunnen worden, waardoor er meer keus is om te putten voor de nationale selecties. De SVB moet op het gebied van capaciteitsversterking van de trainers en de begeleiding van de nationale selecties veel meer halen uit de samenwerking met de KNVB, waarbij VVOS steeds als een partner moet worden betrokken. Ook moet de SVB banden aanhalen met bijvoorbeeld de CBF (Confederação Brasileira de Futebol) van Brazilië. En Sport en Jeugdzaken volgt alles, helpt sturen, financiert mede en schaaft bij.

COMMENTS

BLOGGER: 4
  1. Let's not forget that the although the Brazilian clubs were profs, they were only Serie C. This means that Inter moegotapoe is as good as a serie C team. They did not play against a Serie B or Serie A team which are playing on a much higher level. However, this is still good news for Suriname football. Suriname football is making progress in the right direction.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Raj-G Mooi aritcle. Thanks for all the work you do. Your work is highly appreciated.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @surimerican Thanks! Ik verzamel vooral de nieuwsberichten, dit artikel kwam bijvoorbeeld uit Dagblad Suriname. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Suriname heeft toch parels als:Jungelo Brunswijk,Giovanni Drenthe,Wensley Cristoph en Emilio Limon.
    Dat zijn voetballers die mee zouden kunnen met het proffesionele voetbal.
    Als die 4 spelers in een prof competitie ergens in Brazilie,Trinidad,Jamaica ofzo zouden gaan spelen dan zie ik het positief in voor et Surinaams voetbal.
    We moeten ook een aantal goede organisators aantrekken als:Michael Reiziger,Winston Bogarde en Clarence Seedorf.
    Die zouden het Surinaams voetbal compleet opnieuw kunnen reorganiseren.
    Als die dingen zouden gebeuren zie ik een kans voor Suriname om het WK van 2018 in Rusland te halen met Clarence Seedorf als coach!

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Andere weg inslaan met Surinaams voetbal
Andere weg inslaan met Surinaams voetbal
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_Ud4Ay3AN_4BWNK9Dq0kLTo2LxCJ6DC2pwqlq0iAkjoOidfy8xqCI1f9hUODvyAgkxGacjYpgbPmNb6dfhlp9CDC_dIc70Fagi8358EVnboIn_1S5n13fPjXBOKSozUlHLKjUxB4-KDw/s1600/Surinaamse+Voetbalbond,+Kantoor,+Andr%C3%A9+Kamperveen,+Beeld,+Stadion,+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_Ud4Ay3AN_4BWNK9Dq0kLTo2LxCJ6DC2pwqlq0iAkjoOidfy8xqCI1f9hUODvyAgkxGacjYpgbPmNb6dfhlp9CDC_dIc70Fagi8358EVnboIn_1S5n13fPjXBOKSozUlHLKjUxB4-KDw/s72-c/Surinaamse+Voetbalbond,+Kantoor,+Andr%C3%A9+Kamperveen,+Beeld,+Stadion,+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/andere-weg-inslaan-met-surinaams.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/andere-weg-inslaan-met-surinaams.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content