Voetbalminnend Suriname is na lange tijd eens niet teleurgesteld huiswaarts gekeerd. In de play-off ronde van de Caribische Voetbalunie (CF...
Voetbalminnend Suriname is na lange tijd eens niet teleurgesteld huiswaarts gekeerd. In de play-off ronde van de Caribische Voetbalunie (CFU) werden Guyana, de Nederlandse Antillen en Bermuda steeds met 2-1 verslagen, waardoor Suriname beslag legde op de laatst beschikbare plaats in de CONCACAF U-20 Championship 2011.
Vóór het toernooi had bondscoach Harold Deyl nog gezegd goede kansen te zien voor zijn ploeg om zich te kwalificeren. "Het is geen boze droom, omdat wij niet kansloos waren tegen Trinidad", zei hij. Naderhand blijkt dat de verliespartijen tegen Trinidad op 10 en 20 december 2010 heel belangrijke en positieve gevolgen voor het nationaal team heeft gehad.
Volgens Deyl hebben de spelers zelf ervaren dat zij niet onderdoen voor de andere ploegen en aangegeven dat zij het toernooi zagen als hét moment om eindelijk te kunnen doorbreken en het geloof van het volk weer te herwinnen. "Het was toen aan ons om hen te helpen om dat te doen." Samen met assistent Robert Gödeken maakte hij een trainingsschema, terwijl met Arnold Bilkerdijk en de Surinaamse Voetbalbond voorwaarden voor de jongens gecreëerd zijn, zodat die erin zijn gaan geloven.
Deyl had aan de vooravond van het toernooi aangegeven dat hij graag verandering wil zien bij het Surinaamse publiek, dat meestal alleen negatieve kritiek levert. Hij was echter zeer goed gestemd over het publiek dat het team bij alle drie wedstrijden flink heeft ondersteund. De bondscoach zegt dat ernaar toe is gewerkt dat er zoveel supporters aanwezig waren. Hij vond het ook top dat iemand op de radio een plaat had aangevraagd voor de selectie. "Dat doet je goed", zegt hij erg emotioneel en met een brok in de keel.
Deyl houdt een voldaan gevoel over aan de play-off ronde. Hij zegt dat het team even gaat uitblazen, waarna het trainingsschema voor de volgende horde wordt vastgesteld.
Nieuwe jongens zullen de kans krijgen, omdat de technische staf zoveel mogelijk onderlinge concurrentie wil hebben. Ook willen de coaches met het sterkste elftal afreizen. "Wij gaan niet op vakantie", maakt de coach duidelijk. "Ik weet dat het tegenstanders zijn van een ander kaliber, maar wij gaan onze huid zo duur mogelijk verkopen."
Aanvoerder Vitorinio Pinas is ook die mening toegedaan. Met het behalen van de laatste ronde vóór een WK is een droom van hem werkelijkheid geworden, maar hij heeft nu zijn doelen hoger gesteld. "We waren sedert vorig jaar februari in training dus we moesten de laatste ronde halen. Nu wij dat hebben gedaan, moeten wij harder en beter gaan trainen. Zo kunnen wij misschien een grotere daad verrichten."
Leo Victor-aanvaller Stefano Rijssel was de meest productieve man. De snelle aanvaller maakte vijf doelpunten in drie wedstrijden, inclusief twee penalty's. Hij speelde geen goede eerste wedstrijd tegen de Nederlandse Antillen: hij leed veel balverlies omdat hij de bal vaak verkeerd aannam of te ver voor zich uitspeelde. Ook zorgde de Antillen dat er steeds één of twee vaste mandekkers bij hem liepen, omdat het team hem kende. Rijssel was één van de basisspelers die het het vorig jaar opnam tegen de Nederlandse Antillen, dat toen ook al onder leiding stond van Henry Caldeira.
De blijdschap was na het laatste fluitsignaal tegen Bermuda duidelijk van zijn gezicht af te lezen. Hij kwam bijna niet uit zijn woorden. "Nu pas voel ik mij prettig. Ik ga nu feesten en daarna denken aan de volgende ronde."
Er zijn overduidelijk een paar positieve zaken waargenomen tijdens de play-off ronde. Zo is het na tijden dat het verval bij een Surinaamse selectie of ploeg niet duidelijk was te merken. Het was een lust voor het oog dat de jongens in de derde tevens laatste wedstrijd tot het einde met twee of drie man bleven jagen op de bal. Het is ook al een tijd geleden dat een selectie minstens vijf aanvallen per helft uitvoerde, waarbij tenminste vier of vijf mannen de bal raakten zonder dat de tegenstander aan de bal kwam.
De selectie toonde vooral in de tweede wedstrijd en de tweede helft van de derde lef om van achteren uit op te bouwen. Verder toonden de spelers karakter door twee keer van een achterstand terug te komen. Maar het spel van de selectie toonde ook punten waaraan er gewerkt zal moeten worden. De jeugdinternationals moeten zelfverzekerder worden en minder zenuwachtig zijn. De verdedigers moeten minder risico's nemen en de neiging om de bal eerst te laten vallen weglaten. Verder moeten ze in het toelaatbare ook iets harder verdedigen. Daarnaast moet er een snellere balcirculatie komen en moet de juiste man uitgekozen worden.
Ook moet er hard worden gewerkt aan doelman Firgillio Lamsberg. Vooral aan zijn uittrap moet gesleuteld worden, waardoor het team gevaarlijk en effectief kan counteren. Verder moet hij het spel beter leren lezen en zelfverzekerder worden.
COMMENTS