Belong wil nationaal team van Suriname coachen

Oud-jeugdinternational Melvin Belong (foto) wil graag een nationale voetbalselectie van Suriname coachen. De huidige trainer van de Bethel ...


Oud-jeugdinternational Melvin Belong (foto) wil graag een nationale voetbalselectie van Suriname coachen. De huidige trainer van de Bethel University Wildcats in de Amerikaanse staat Tennessee, vindt dat het mogelijk moet zijn om met de huidige Surinaams jeugd een eindronde te halen.

Voor Melvin Belong, die vandaag terugkeert naar de Verenigde Staten (VS), maakt het niet uit over welke nationale selectie hij de leiding zou krijgen. Wel lijkt zijn voorkeur uit te gaan naar de junioren. "Ik ben een succesvolle coach in de VS en zie uitdagingen in de Surinaamse jeugd."

Hij wil graag met een jeugdploeg een eindronde halen, omdat het zeker bij die categorie mogelijk is. Belong zegt dat hij al een plan heeft uitgestippeld voor wat hij zal doen indien hij bondscoach wordt. "Het zien van wedstrijden van Inter Moengotapoe in CONCACAF-verband heeft mijn interesse alleen maar versterkt. Ik heb toen gezien dat het Surinaamse voetbal beter aan het worden is."

Hij heeft de Surinaamse Voetbalbond al eerder een e-mail gestuurd, maar wil graag ook persoonlijk met ze praten. Belong zegt dat coach zijn in de VS redelijk betaalt. "Het kan altijd beter, maar we zijn niet ontevreden", zegt hij lachend. Coach van Suriname worden, zou niet evenveel opleveren. Maar daar maakt hij zich niet druk over. "Als ik fulltime hier moet blijven of wonen, zijn er ook andere dingen om te doen."

Belong, die een open contract heeft en physical education doceert op de universiteit, is sinds zijn vertrek in 1991 pas voor de tweede keer terug. Zijn laatste bezoek was in 2006. "Om twee redenen: vanwege de U-20 play-off ronde en om Vitorinio Pinas een volledige studiebeurs aan te bieden."

Opmerkelijk is dat de coach Pinas, die aanvoerder was van de Surinaamse selectie, pas tijdens het toernooi zag spelen. Hij kwam de speler op het spoor door diens vader, die familie van hem is. "Maar al is het familie, het blijft een business. Daarom ben ik gekomen om hem zelf te zien spelen." Pinas is erg blij met deze kans en hoopt dat dit hem ook de gelegenheid zal geven om zijn droom profvoetballer te worden te kunnen verwezenlijken. Hij moet zich in augustus aanmelden op de universiteit.

Belong wil in de toekomst wegen voor jonge voetballers openen in de VS door studiebeurzen voor de talenten te zoeken. Hij was daarom blij dat hij het jeugdtoernooi heeft kunnen zien, want dat heeft hem een beeld gegeven van het Surinaamse voetbal. Hij vond de U-20 selectie goed spelen. "Het niveau is goed. Technisch zijn die jongens begaafd. Tactisch kan het wat beter, maar vergeleken met de regio zijn ze goed. Zij waren de beste ploeg van het toernooi."

Belong zegt dat de selectie conditioneel nog beter moet worden omdat landen als de VS op een heel hoog niveau spelen. "Wij spelen anders en dan zullen we veel balbezit moeten hebben, zodat we niet teveel hoeven te rennen."

Er zijn hem enkele spelers opgevallen die het goed zouden doen in de VS. Hij noemt Stefano Rijssel, Dania Afiankoi, Olvido Misiedjan en Guillermo Faerber. Rijssel straalt volgens Belong echt uit dat hij doelpunten kan maken en dat is een gave. "Hij is fysiek ook sterk en heeft een hele goede balbehandeling."

Achtergrond
Melvin Belong zag op 10 augustus 1974 in Paramaribo het levenslicht. Hij is de tweede van de zes kinderen (vijf jongens en één meisje) van Walter en Albertine Belong. Na een tijdje gewoond te hebben op Moengo, waar zijn vader voor Suralco werkte, verhuisde het gezin in 1985 naar Paramaribo (Sitalweg).

Belong en zijn broers hadden toen al veel passie voor voetbal. Volgens Melvin hadden de jongens dat van hun vader, die voetbalde voor Gunners op Moengo en later ook de trainer werd. Van de vijf broers haalden twee de nationale selectie: Melvin, die bij Leo Victor voetbalde, kwam uit voor jeugdselectie, terwijl Brian, die voor Robinhood speelde, werd geselecteerd voor de nationale seniorenploeg. Hun interlandcarrière duurde niet lang, omdat het gezin Belong begin jaren negentig emigreerde naar de Verenigde Staten.

Melvin vervolgde samen met zijn broers Brian en Jordan zijn voetbalcarrière bij de Wildcats, waar ze als spelers nooit een prijs wisten te behalen. Als assistent bij de vrouwen hielp Melvin het team in vijf seizoenen zich drie jaar op rij te kwalificeren voor het NAIA National Tournament. In 2007 de werd hij jongenshoofdcoach. Een jaar na zijn aanstelling werd Wildcats nationaal kampioen.

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. Very impressive. I looked up NAIA soccer leauge, and the "niveau" is higher than I thought. Melvin Belong should be considered as a candidate for the job.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Belong wil nationaal team van Suriname coachen
Belong wil nationaal team van Suriname coachen
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK-i3bFmSxMsHuMteHgcpc_qPsSsc6y7xw7svg6D40Gh9tyXhCp8g0TTPo7btjw7-TeTca4JKHpXzKrXa69anGZ5Gqq2CzXgcgZnU1qzq2380t0Jp9EtIdygrlx7R5P1n4VxAn-uX1vBU/s1600/Melvin+Belong,+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK-i3bFmSxMsHuMteHgcpc_qPsSsc6y7xw7svg6D40Gh9tyXhCp8g0TTPo7btjw7-TeTca4JKHpXzKrXa69anGZ5Gqq2CzXgcgZnU1qzq2380t0Jp9EtIdygrlx7R5P1n4VxAn-uX1vBU/s72-c/Melvin+Belong,+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/belong-wil-nationaal-team-van-suriname.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/belong-wil-nationaal-team-van-suriname.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content