Religie heeft positieve invloed op U-20 selectie

De U-20 selectie, die als winnaar uit de bus kwam van de U-20 play-off ronde van de Caribische Voetbalunie (CFU), heeft zich niet alleen op...


De U-20 selectie, die als winnaar uit de bus kwam van de U-20 play-off ronde van de Caribische Voetbalunie (CFU), heeft zich niet alleen op ingespannen op het gebied van voetbal. "Op het geestelijk vlak hebben de Surinaamse vertegenwoordigers kennis gemaakt met het Woord", zegt teambegeleider Ricardo Peneux (foto: links achter, met de gehele U-20 selectie op Aruba).

Peneux doet uit de doeken waarom het belangrijk is dat spelers de geestelijke voeding meenemen naar het veld en benadrukt hij het nut van onderlinge positieve beïnvloeding. "Vanaf de IGS-selectie, waaraan ik samen met Robert Gödeken leiding gaf, hebben wij gezegd dat de behoefte bestaat de spelers te behandelen als volledig mens. We wilden afstappen van het alleen voorbereiden op technische en tactische zaken rond het voetballen, maar ook aandacht besteden aan de geestelijke onderbouwing."

"Ze moesten weten waarom ze geroepen zijn het land te vertegenwoordigen en wat het betekent morele waarden en normen mee te nemen naar het veld. Ik heb tegen ze gezegd: je speelt voor een korte termijn voetbal en verder moet je volwaardig functioneren in de gemeenschap met de normen en waarden die je hebt geleerd. Door tussenkomst van de begeleidingscommissie hebben wij de kans met hen te overdenken. Vanuit mijn geloofsovertuiging en achtergrond heb ik de jongens uitgelegd dat er veel meer is dan het leven alleen. Het leven bestaat niet alleen uit voetballen. We bidden samen met de jongens in trainingskampen en ook wanneer we in het buitenland zijn. Ze zitten met de hele delegatie bij maaltijden samen aan tafel."

Peneux zegt dat hij in de EBG-kerk op Geyersvlijt het woord helpt verkondigen. Hij is topspeler en trainer bij Transvaal geweest en is zo'n tien jaar actief in de bediening. "Ik heb er bewust voor gekozen en ben gespecialiseerd in de sportbediening. Met zijn allen zijn we de vorige week naar de kerk geweest. Dat is geheel vrijwillig. Ze worden niet verplicht. Te oordelen naar de reacties waren ze enthousiast."

Armand Morsen, die betrokken is bij de Agape Beweging, is ook langs geweest bij de jongens en heeft gesproken over teambuilding. Hij is sportman en kan de dingen goed benaderen. Peneux wil meegaan met de internationale trend, waarbij sportmensen bij het bereiken van prestaties rekening houden met alle dimensies van een positieve persoonlijkheidsvorming. "Daarmee willen we balans brengen in hun leven. Daar gaan we voor. Thema's zoals 'leef een goed leven', 'leef een gezond leven' en dingen samen doen, bouwen wij ook in."

Het is de eerste keer dat de spelers in deze samenstelling naar de gemeente zijn gebracht. De eerlijkheid gebiedt Peneux te zeggen dat niet alle jongens zo ver zijn om naar de kerk te gaan. Hij erkent dat niet alleen Christenen in een team zitten, maar dat het niet uitmaakt. Rekening wordt gehouden met die omstandigheid, omdat ruimte moet bestaan voor de vrije wilsuiting. "Als ik de jongens zeg dat Christus is gestorven voor hun zonden, dan zeg ik dat vanuit mijn Christelijke opvatting en daarop wordt de nadruk gelegd. We brengen de verschillende geloofsovertuiging niet in discussie."

Sommige spelers houden er uiteenlopende meningen op na over het niet naar de kerk gaan. "In het kader van de sportcoalitie is het belangrijk de kerk te brengen naar de jongens, omdat zij meestal op de zondag tijdens de erediensten met hun tak van sport bezig zijn."

Peneux denkt dat het proces dat onder de U-20 spelers is ingezet de kans moet krijgen wortel te schieten en zich te ontwikkelen. "Een pikant voorbeeld is dat wij vóór vertrek naar het stadion een gebed doen. Soms herinneren spelers eraan dat wij nog moeten bidden, voordat wij vertrekken. Ik geloof in de kracht van het Woord. Misschien dat we het rendement nu niet zien, maar ze nemen het zeker mee in het verloop van hun leven. We hopen dat wat ze geleerd hebben bij ons."

De internationale sportcoalitie is een overkoepeling van alle netwerken van personen die over de hele wereld bezig zijn met sportbediening. "Grondslag van het bestaan van de coalitie is geënt op Christelijke normen en waarden, die wij implementeren bij de sportbeoefening. Wij gaan ervan uit dat als God niet wilde hebben dat wij aan sport moesten doen, hij ons de talenten niet had meegegeven. God heeft een bedoeling gehad met de talenten. Wat we aan de andere kant zien is dat normen en waarden in de sport vervagen en die willen we terugbrengen."

Suriname is één van de poten van de sportcoalitie in het Caribisch gebied en maakt deel uit van de internationale beweging. In de laatste week van maart wordt er een level 1-cursus verzorgd door docenten uit Curaçao voor personen die in de bediening zijn.

Sportcoalitie houdt zich op Geyersvlijt bezig met buurtsportontwikkeling. "Maar we zoeken naar een bredere basis, veel meer jongeren willen wij erbij betrekken door middel van de sport. Daarnaast werken we nauw samen met gelijkgerichte organisaties zoals buurtverenigingen en kerken. We vragen ze nadrukkelijk hun verantwoordelijkheid te nemen."

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. God is iemand die Zich niet zozeer bemoeid met wie wel of niet wint,maar wel is het zo dat als je Hem vetrouwd,je ook veel beter lichamelijk alswel geestelijk beter kan presteren.Ik geloof dat dat zeker kan.Maar ook is het zo dat God natuur geen hoogmoedig Man is,dat houd dus in "met beide benen op de grond blijven staan en niet naast je schoenen gaan lopen".Dat is een zaak die de jongens goed moeten begrijpen,vooral in de voetbal sport.Je mag natuurlijk een streven hebben,je mag een droom hebben,maar blijf altijd nederig,dat bevorderd de team spirit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn complimenten voor deze benadering! Ongeacht hun geloofsovertuiging gaat het om het bijbrengen van waarden. Hier hebben ze de rest van hun carriere binnen of buiten de sport een heleboel aan. Keep up the good work! een investering die zonder meer super rendement levert

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Religie heeft positieve invloed op U-20 selectie
Religie heeft positieve invloed op U-20 selectie
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEM8BNy124Lof9fkTouMjhRsA-WRzI6ZQl02BjCo8VyXhVkU8iRERm-A3EFoiX5BNeP2pR_TUgLD5sAhjKm3t7n-F5967ybrsai_hVStJvmDpauKbEDlszU-jQA4gdRcGPlseeKo_CxYw/s1600/Suriname+U-20,+Selectie,+Staff,+Aruba,+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEM8BNy124Lof9fkTouMjhRsA-WRzI6ZQl02BjCo8VyXhVkU8iRERm-A3EFoiX5BNeP2pR_TUgLD5sAhjKm3t7n-F5967ybrsai_hVStJvmDpauKbEDlszU-jQA4gdRcGPlseeKo_CxYw/s72-c/Suriname+U-20,+Selectie,+Staff,+Aruba,+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/religie-heeft-positieve-invloed-op-u-20.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/religie-heeft-positieve-invloed-op-u-20.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content