Dubbele nationaliteit voor voetballers ver weg

De kans dat profvoetballers met de Nederlandse nationaliteit en van Surinaamse origine voor Suriname in het veld komen, op basis van een we...


De kans dat profvoetballers met de Nederlandse nationaliteit en van Surinaamse origine voor Suriname in het veld komen, op basis van een wettelijke wijziging, wordt er niet groter op. De Surinaamse professionals (Suriprofs) zouden dan eerst een dubbele nationaliteit moeten krijgen en dat zit er vooralsnog niet in.

Over het algemeen is bekend dat voetballers allereerst de betreffende nationaliteit moeten hebben, alvorens ze speelgerechtigd zijn voor een nationaal team. De vraag of de Suriprofs uit het betaald voetbal hiervoor in aanmerking komen, is aan de Surinaamse overheid.

Volgens de voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), Louis Giskus, heeft de bond ook op dit punt al het huiswerk gedaan. In 2008 riep de bond twee aparte commissies in het leven om de dubbele nationaliteit voor voetballers te onderzoeken. Uiteindelijk leidde dit voorwerk tot een rapport dat in 2009 werd aangeboden aan de vorige minister van Buitenlandse Zaken, Lygia Kraag-Keteldijk. De SVB heeft daar vervolgens een toelichting op gegeven, maar daarna niets meer vernomen.

Het rapport van de SVB-commissie bleef tot dusver vertrouwelijk. Freelance journaliste Ranu Abhelakh kreeg in een aantal interviews voor haar boek 'De formule van de Surinaamse identiteit', te horen dat het uitgebrachte advies negatief is. In het boek heeft Abhelakh het ontstaan en de werking van de Toescheidingsovereenkomst, die in 1975 tussen Suriname en Nederland werd gesloten, beschreven. Dit verdrag betrof de regeling van de nationaliteitsaspecten van de onafhankelijkheid van Suriname.

Abhelakh constateert dat invoering van de dubbele nationaliteit zowel juridisch als politiek erg gevoelig ligt. Ze haalt daarbij onder meer Albert Ramnewash aan, die als voorzitter van één van de SVB-commissies de juridische aspecten van de dubbele nationaliteit onderzocht: "Het zou alleen maar precedenten scheppen. Waarom voetballers wel en basketballers niet? Ook is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de vele Surinamers in Nederland die de Nederlandse nationaliteit bezitten."

Om alsnog Suriprofs te selecteren voor het nationale voetbalelftal, blijft nu alleen nog de mogelijkheid over om een beroep te doen op de Toescheidingsovereenkomst zelf. Daarin is het principe van gelijke behandeling vastgelegd voor de mensen van Surinaamse origine in Nederland en Surinamers in Suriname. De afgelopen maanden is hierover meerdere keren contact geweest tussen de SVB en de Wereldvoetbalbond (FIFA).

Volgens Abhelakh is het mogelijk dat de overeenkomst op termijn gewijzigd gaat worden. "Er ligt nu een concept-protocol klaar om de Toescheidingsovereenkomst aan te passen. Zodra beide landen het hebben getekend is het uitgesloten om op basis van het verdrag een uitzondering te maken voor Surinaamse voetballers."

Gerelateerde berichten over dit onderwerp zijn hier te vinden:
- 28 december 2009 NU: 'Regering verbiedt inzetbaarheid Suriprofs'
- 11 mei 2010 Toescheidingsovereenkomst biedt kansen voor Suriprofs
- 7 november 2010 Suriprofs moeten wachten op SVB en FIFA

COMMENTS

BLOGGER: 6
  1. Waarom kan het bij andere wel, maar voor Suriname niet. Ik heb het gevoel dat er geen wil is of dat NEDERLANDS als taal niet goed geinterpreteerd wordt. Het lijkt gewoon heel ingewikkeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk kan het wel. Kinderen van Nederlanders hebben tussen 1975 en 1980 bij diverse sporten vertegenwoordigd. Nederlanders die na de onafhankelijkheid in Sunriname verbleven om te werken aan ontwikkelingsprojecten hebben gebruik gemaakt van de TO. De Tennisbond weet ik uit ervaring en volgens mij heeft de Zwembond ook Nederalnders Suriname laten vertegenwoordigen. Het is gewoon koudwatervrees van de politici. Die zijn bang invloed te verliezen als de Suri-Nederlanders eisen om in Suriname politiek te mogen bedrijven zowel passief als aktief!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ten eerste is het conceptprotocol nooit in de Kamer in Nederland behandeld geweest.

    Ook heeft de BuZa in Nederland nadrukkelijk de mandaat van de Tweede Kamer om niet te sleutelen aan het TO. Dus aanpassen van de TO is op dit moment voorbarig.

    Het zou wel kunnen dat Suriname een concept klaar heeft liggen, maar om de TO te wijzigen moet het toch ook eerst de goedkeuring van de Tweede Kamer in Nederland krijgen.

    De belanghebbenden van de in de TO toegekende rechten zullen eerst hun goedkeuring aan de wijziging moeten geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het optillen van het surinaams voetbal naar hogere nivau ligt in handen van het Srinaams politiek er is geen wil,want waar een wil is is een weg naar de top ik zelf als oudvoetballer van het oudste voetbalvereniging van suriname
    nl Voorwaarts zie dat geen van die surinaamse polititie eenwarm hard en mederleiding heeft voor ons eigen zaak en dat doet me pijn hoe ze talent volle voetballers die graag willen uitkomen voor het land van herkomst,ik had grote vertruowen in het regering Bouters/Ameralie maar in het jaar rede van de president heeft hij met geen enkele woorden gerept over het Surinaams voetbal,de vraag is of dit nog haalbaar is om ooit een sterk Surinaams elftal met origine over de gehele wereld op de been te brengen,laten we blijven hopen. Blaka

    BeantwoordenVerwijderen
  5. het zou heel mooi zijn als de suriprofs deel uit zouden gaan maken van het natio van suriname, het zou een hele mooije combi zijn, het wordt nu tijd dat su op de wereld voetbalkaart gezet wordt het kan makelijk want er is talent zat hier en vooral in su,!! ik zou zegge kom op met die dubbele pasport en wacht vooral niet telang meer 2018 komt er aan ,!!!??? en waarom zou het niet kunnen kijk eens naar douglas (fc twente) is braszilaan maar wil nl worden om voor nl elftal uit te komen dus waarom niet,!!!?? en een goede BondsCoach su ook al stanga M. dus waar wachten we nog op,het suri voetbal moet om hoog potentie genoeg,,, doe er wat aan svp..!!!!!!er is hoop.....!!!!!!.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ai stanga menzo toch,!!!?? als bondscoach das een is goeije coach voor het natio 11 van su. een man met ervaring gewoon doen,!!! er MOET !! met desi B. gesproken worden!! vraag!, is hij er wel van op de hoogte over dit gebeuren,, ik vraag me af.!!? sucses....!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Dubbele nationaliteit voor voetballers ver weg
Dubbele nationaliteit voor voetballers ver weg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbvr3BBd3YrMze7u6gNgmbiCJMyK25FVGhWdsBfbuLZzqhDjXrxT1PW7R0lxqAurbUsIRSawhzhOiCqA_Dfyw9XV2P1b-3v5YxB4R0dnOf1EBHijcKOyXNGLIIHoMgJk9C_leeVufHbJ0/s1600/Toescheidingsovereenkomst,+Artikel+5,+2011.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbvr3BBd3YrMze7u6gNgmbiCJMyK25FVGhWdsBfbuLZzqhDjXrxT1PW7R0lxqAurbUsIRSawhzhOiCqA_Dfyw9XV2P1b-3v5YxB4R0dnOf1EBHijcKOyXNGLIIHoMgJk9C_leeVufHbJ0/s72-c/Toescheidingsovereenkomst,+Artikel+5,+2011.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/dubbele-nationaliteit-voor-voetballers.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2011/01/dubbele-nationaliteit-voor-voetballers.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content