Grote interesse onder voetballers voor Suriname

Nordin Wooter (foto: rechts) en David Endt zetten momenteel de eerste stappen richting een historisch doel: Suriname naar het WK voetbal. S...


Nordin Wooter (foto: rechts) en David Endt zetten momenteel de eerste stappen richting een historisch doel: Suriname naar het WK voetbal. Suriname in een poule met Brazilië en Oranje op een WK voetbal, het lijkt te mooi om waar te zijn. Voorlopig is deelname aan het belangrijkste voetbaltoernooi op aarde nog een utopie voor het Zuid-Amerikaanse land, maar als het aan Nordin Wooter en David Endt ligt, verandert dat binnen afzienbare tijd.

De oud-Ajacied en de voormalig teammanager van Ajax zetten zich in voor 'Project Suriname naar het WK 2018'. "Suriname is het enige land in de regio (CONCACAF) dat geen gebruik maakt van spelers met een dubbel paspoort", legt Endt uit. "Bizar, noemde de FIFA dat en zo denken wij er ook over, want er is een enorm potentieel. Wij hebben indicaties gekregen dat er in januari een wetsvoorstel in het Surinaamse parlement wordt ingediend dat het mogelijk moet maken voor sporters van Surinaamse afkomst om met een dubbel paspoort voor Suriname uit te komen. Om dat proces te stimuleren en mensen te enthousiasmeren hebben we op 26 december een wedstrijd georganiseerd in Paramaribo met een selectie van in Suriname voetballende spelers en buiten Suriname actief zijnde voetballers tegen de kampioen van Trinidad & Tobago."

Namens de Surinaamse voetbalbond (SVB) zocht Wooter uit of er in Nederland voldoende draagkracht was onder voetballers van Surinaamse afkomst om in de toekomst voor het Surinaamse nationale elftal uit te komen. "Nou, die draagkracht is er", reageert Wooter. "We hebben een top 100 gemaakt met potentiële spelers en die via een brief benaderd. Van de 100 hebben er al 85 positief gereageerd."

De oud-Ajacied bestiert een voetbalschool (Wooter Academy) en daarmee beschikt Wooter over het ideale netwerk om voor de SVB uit te zoeken hoe de in Europa spelende voetballers met Surinaamse roots over dit onderwerp denken. "Ik was in Suriname met de Wooter Academy en we organiseerden trainingen op velden van de SVB. Zo kwamen we met elkaar in gesprek. Ik sta heel dicht bij deze doelgroep. Het samenstellen van de lijst met honderd namen was niet moeilijk, dat kan jij ook."

De wedstrijd tegen de kampioen van T&T staat niet voor niets nog voor de jaarwisseling gepland. "Het is bedoeld als stevige duw in de rug van het wetsvoorstel dat in januari ingediend gaat worden", legt Endt uit. "Politiek is een veelkoppig monster en iedere duw in de goede richting is welkom. Het zou onzinnig zijn om de wedstrijd na het indienen van het wetsvoorstel te spelen. Bovendien zijn veel spelers van Surinaamse afkomst rond de Kerst al in Suriname voor vakantie en door de winterstop in Nederland zijn alle voetballers ook beschikbaar."

Voor de trip naar Paramaribo selecteert gelegenheidsbondscoach Dean Gorré ongeveer 25 spelers, zegt Wooter. "De trip is van 22 december tot 30 december. Er zullen jongens uit Suriname en uit Europa aanwezig zijn, bij elkaar zo’n 25 man."

Suriname slaagde er nog nooit in om bij de WK-kwalificatie de eerste ronde te overleven, maar de organisatoren van 'Project Suriname naar het WK 2018' geloven er heilig in dat dit met hulp van de 'Europese Surinamers' wel gaat lukken.

"Die overtuiging hebben we", zegt Endt. "We kunnen een team samenstellen met volwaardige spelers. Het bleek meteen dat er een groot hart is voor het oorspronkelijke thuisfront. Van de in Nederland beschikbare voetballers moeten we de toplaag afromen omdat die al voor Oranje zijn uitgekomen of omdat die nog in aanmerking komen voor Oranje. Maar dan blijft er nog steeds een hoogwaardig team over met uit mijn hoofd spelers als: Kelvin Leerdam, Gianni Zuiverloon, Rydell Poepon, Ryan Koolwijk, Evander Sno, Marvin Zeegelaar en Darryl Lachman. Gezien de kwaliteit van de spelers moet kwalificatie voor het WK haalbaar zijn."

Maar al zou Suriname in de WK-kwalificatie voor het eerst de eerste ronde doorkomen, dan wachten daarna nog twee zware kwalificatiepoules waarin sterke landen als Mexico, Verenigde Staten, Costa Rica, El Salvador en Honduras de tegenstanders zijn. "Het is ook een zware competitie. Mexico en de VS zijn grootmachten, dat zijn de Duitsland en Italië van de regio, maar Costa Rica, El Salvador en Honduras zijn gelijkwaardig. In de finalepoule zijn vier tickets te verdelen, dus het moet haalbaar zijn."

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. Raj-g ,is de selectie nog niet bekend? Dus die jongens uit su en europa samen .want als ik het goed had dan zou het tog vandaag bekend gemaakt worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, maar het is nog niet bekend. Er is een voorselectie, die steeds groter wordt. Er komen nog steeds reacties binnen van spelers die (geen) toestemming hebben gekregen van hun club. 10 december of eerder moet de definitieve selectie bekend zijn.

      Verwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Grote interesse onder voetballers voor Suriname
Grote interesse onder voetballers voor Suriname
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioOhIYyN_cA9GsBYOTa0gdVfgOpLpnGL28NVEUoyRxZXrszop7XkEZIfBthyMgGYpEsDPGFmxuSCeOWEcpovP50ut-1ONfJ3g6fhbUmCT9NFlspYtB4H2PKBGEMgT0ag6lYzFDMhyphenhyphenyR9M/s1600/Nordin+Wooter,+Suriprofs,+2014.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioOhIYyN_cA9GsBYOTa0gdVfgOpLpnGL28NVEUoyRxZXrszop7XkEZIfBthyMgGYpEsDPGFmxuSCeOWEcpovP50ut-1ONfJ3g6fhbUmCT9NFlspYtB4H2PKBGEMgT0ag6lYzFDMhyphenhyphenyR9M/s72-c/Nordin+Wooter,+Suriprofs,+2014.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2014/12/grote-interesse-onder-voetballers-voor.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2014/12/grote-interesse-onder-voetballers-voor.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content