Nieuw Front wil wetsontwerp hoger op agenda

De Nationale Assemblée had voor vandaag om 10.30 uur een huishoudelijke vergadering uitgeschreven plus een openbare vergadering. Op de agen...


De Nationale Assemblée had voor vandaag om 10.30 uur een huishoudelijke vergadering uitgeschreven plus een openbare vergadering. Op de agenda van de huishoudelijke vergadering van vandaag stond o.a. de 'Kiezing Commissie van Rapporteurs voor de ontwerpwet houdende aanstelling van personen om redenen van staatsbelang. Het gaat om een initiatiefvoorstel dat ingediend is door oppositieleden. Dit voorstel is uitgewerkt door deskundigen van de Surinaamse Voetbalbond (SVB).

Assembleelid Hesdy Pigot (NF/NPS) antwoordt op de vraag of hij de presentielijst zal tekenen "wie a zegt moet ook b zeggen". Hoewel er later op de ochtend een fractieberaad is, stelt Pigot dat hij zal meewerken aan de vergadering. Hij is de initiatiefnemer voor indiening van de wetten. Hij heeft ondersteuning gekregen van partijgenoten Patrick Kensenhuis en Athur Tjin-A-Tsoi. Ook Guno Castelen (SPA), Asiskumar Gajadien (VHP) en Ronny Asabina van de BEP behoren tot de initiatiefnemers van de ontwerpwet.

De initiatiefwet is ingediend op 27 november en is in een recordtempo op de agenda geplaatst door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. "Ik ben positief gestemd", zegt John Krishnadath, voorzitter van de SVB. Hij merkt op dat de coalitie Ă©n oppositie ondersteuning aan hem hebben toegezegd. De coalitie wilde eerst nog deskundigen raadplegen voordat het wetsvoorstel ingediend zou worden. De oppositie wordt verweten een soloactie te hebben ondernomen. Pigot merkt op dat in de huishoudelijke vergadering zal worden besloten of dit wetsvoorstel zal worden behandeld. Hij verwacht dat ook de coalitie zal komen met een voorstel.

Openbare vergadering
De openbare vergadering heeft uiteindelijk geen voortgang gehad. Coalitie en oppositie konden het niet met elkaar eens worden over de volgorde van de agenda, die door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is opgesteld.

Tijdens de huishoudelijke vergadering heeft de oppositie gevraagd om herziening van de agenda. In plaats van eerst de conceptwet constitutioneel hof te behandelen, zoals die op de agenda stond, vroeg de oppositie om de ontwerpwet herziening nationaliteit te behandelen. Dit initiatiefvoorstel moet de dubbele nationaliteit voor sporters mogelijk maken. Er moest dan meteen een commissie van rapporteurs samengesteld worden. Simons, ondersteund door de coalitie, weigerde dit en zei dat er niets verkeerd was aan de agenda, zoals die was gepresenteerd. De oppositie besloot toen niet langer deel te nemen aan de huishoudelijke vergadering.

De coalitie Ă©n de oppositie beschuldigen elkaar drogredenen te gebruiken over welke ontwerpwet wel of niet eerst behandeld moet worden. De oppositie die het document van de SVB over dubbele nationaliteit ingediend heeft als een initiatiefvoorstel, vindt dat deze conceptwet belangrijker is dan het constitutioneel hof. "Er is geen consensus over de inhoud en de behandeling van de conceptwet constitutioneel hof", zegt Nieuw Front-fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh.

Gebruiken voor quorum
Simons heeft de oppositie tijdens de huishoudelijke vergadering meegedeeld dat zij de nationaliteitswet juist op agenda heeft geplaatst om een commissie van rapporteurs te benoemen. De oppositie vindt dit echter een drogreden. "Door eerst de wet constitutioneel hof op agenda van de openbare vergadering te plaatsen, wil de voorzitter ons gebruiken om quorum te hebben. Wij hebben steeds gezegd dat wij geen quorum verlenen voor de behandeling van de conceptwet constitutioneel hof. Voor die wet zal de coalitie zelf voor quorum moeten zorgen, omdat zij alleen er baat bij hebben”, meent Randjietsingh. Zijn fractiegenoot Castelen benadrukt dat de conceptwet constitutioneel hof direct in verband wordt gebracht met de in 2012 aangenomen Amnestiewet.

Fractieleider Ricardo Panka (MC/NDP) verwijt de oppositie ervan niet eens aanwezig te willen zijn bij de behandeling van een conceptwet die ze als voorstel heeft ingediend. "Hieruit blijkt duidelijk de drogredenen van de oppositie. Ze wil haar eigen initiatiefvoorstel niet behandelen maar wil steeds ruzie maken en geen quorum verlenen. De oppositieleden menen het niet met het volk. De voorzitter heeft duidelijk gezegd dat zij een commissie wil benoemen voor de nationaliteitswet, maar zij hebben geen vertrouwen in wat de voorzitter zegt", stelt Panka.

Tijdens de schorsing van de huishoudelijke vergadering probeerden de coalitie en de oppositie met verklaringen over de situatie zoveel mogelijk aandacht te trekken van journalisten door uitgebreid hun standpunten te onderbouwen. Toen de huishoudelijke vergadering weer aanving, was de oppositie niet meer in de zaal aanwezig. Deze vergadering werd kort daarna gesloten.

De uitleg van de fractieleiders over de situatie, is in de onderstaande video te bekijken.



COMMENTS

BLOGGER: 7
  1. Echt kleine kinderen daar in DNA. Die zielige Panka denkt dat ie ook slim is. Hij en de zijnen willen anderen misbruiken om quorum te krijgen. De nationaliteitswet is nationaal belang en komt niet met andere zaken op de agenda. De oppositie gaat daaraan niet meewerken. Van belang is nu de nationaliteitswet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anoniem12 december 2014 04:14

      Luister vriendje. Ga elders je politieke boodschap doen maar HIER wordt er GEEN politiek bedreven. Ze zijn ALLEMAAL schuldig dat dit misgegaan is. de coalitie dacht slim te zijn door OOK de wet Constitutioneel Hof op de agenda te plaatsen. De oppositie dacht even slim te ijn door als eerste de wet op de nationaliteiten in de dienen en daarna die alleen te laten behandelen om als grote nationalisten gevierd te worden en punten te scoren in de gemeenschap. Ze zijn dus nu allemaal van een koude kermis thuis gekomen. Dus als jij ook spelletjes wilt komen spelen hier dan kan ik je vertellen dat NIEMAND geĂŻnteresseerd is daarin. SPORT moet verschoond blijven van dat soort zaken. vergis je niet erin dat ik GEEN politiek standpunt heb maar ben in deze enkel met de sport bezig. Laten zijn daar in DNA gewoon die wet aannemen en verder gaan met hun poppenkast.

      Verwijderen
  2. Het is toch werkelijk verschrikkelijk gesteld met die politici.Het kan me geen ene moer schelen of nou de oppositie of coalitie het wetsvoorstel goedkeurd!Laten ze ophouden met zeuren tegen elkaar,de SVB wacht en het volk wacht ook op een positieve beslissing.En dan zitten die politici daar net een stel kraaien/viswijven elkaar te beschuldigden.Hier zitten wij verdomme niet op te wachten!!!De SVB moet verder!Dus laten ze dat ka ding goedkeuren!Dan kan men daarna verder gaan met ruzie maken,het zal me een worst wezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het zijn egotrippers ze denken niet aan het landsbelang. Belachelijk ze frustreren de zaak en die whitmangs lachen ons gewoon uit!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit gedrag zorgt nu eenmaal voor krankzinnigheid. Gaan jullie nu maar die wet behandelen. We can't wait anymore. Gewoon te veel gelul daar man.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zwaar teleurgesteld in de huidige coalitie, met name de NDP.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer uitgesteld in de DNA. Ben in deze ook zwaar teleurgesteld in de coalitie, omdat zij alleen eigenlijk voor quorum zou moeten kunnen zorgen. Doekhie en anderen hebben steeds hun "redenen", Waarom zetten zij niet alleen de behandeling van de nationaliteitswet voor sporters op de agenda. Dan wil ik zien wie geen of wel quorum zal verlenen. Het gaat uiteindelijk om nationaal belang.

    BeantwoordenVerwijderen

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: Nieuw Front wil wetsontwerp hoger op agenda
Nieuw Front wil wetsontwerp hoger op agenda
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMc8-MHKobsfSNueFCSCBqueA8ROGnsXgyoV-C7IdwDOUE1GJpIAK1UiRTX9RHWhDjI_UBtIkSCckEQK-gcXKub9wnis3yMxIy6NQhKK6JdmK7-22uQaxIw9ORZ1O5FznNrqoHKLgoyRE/s1600/Nieuw+Front,+De+Nationale+Assembl%C3%A9e,+2013.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMc8-MHKobsfSNueFCSCBqueA8ROGnsXgyoV-C7IdwDOUE1GJpIAK1UiRTX9RHWhDjI_UBtIkSCckEQK-gcXKub9wnis3yMxIy6NQhKK6JdmK7-22uQaxIw9ORZ1O5FznNrqoHKLgoyRE/s72-c/Nieuw+Front,+De+Nationale+Assembl%C3%A9e,+2013.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2014/12/nieuw-front-wil-wetsontwerp-hoger-op.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2014/12/nieuw-front-wil-wetsontwerp-hoger-op.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content