Geluk stond aan zijde van Surinaams elftal

Natio-doelman Ronny Aloema heeft gisteravond bewezen onder druk over stalen zenuwen te beschikken. In de laatste minuut van de blessuretijd...

Natio-doelman Ronny Aloema heeft gisteravond bewezen onder druk over stalen zenuwen te beschikken. In de laatste minuut van de blessuretijd in de wedstrijd tegen de Nederlandse Antillen, schoot hij een strafschop feilloos binnen en bezorgde Suriname een moeizame 2-1 overwinning. Hij voorkwam daarmee een valse start van het nationaal elftal (foto) in de Digicel Caribbean Cup 2010. Suriname gaat samen met Guyana aan kop in groep C. De Guyanezen zetten in de openingspartij Saint Lucia met 1-0 aan de kant.

Suriname heeft niet echt zijn stempel op de wedstrijd kunnen drukken. Het tempo was erg laag en het regende verkeerde passes. Natio probeerde het steeds met lange ballen, die vaak niet aankwamen bij de spitsen. Aan de andere kant gingen zij ook niet de duels aan. Veel aanvallen liepen mede door deze speelwijze schipbreuk. Bij Suriname maakten Foline Abauna en Wensley Christoph een zwakke indruk. Debutant Kenneth Moennoe maakte een redelijke start. Verdedigend stond hij zijn mannetje, maar had te veel haast in de aanval.

Ondanks het mindere spel creëerden Natio enkele goede kansen. Maar wederom bleven tal van mogelijkheden om vroeg op winst te komen, onbenut. Vooral Ives Vlijter en Stefano Rijssel lieten goede kansen liggen. Vlijter scoorde in de 37ste minuut na een strakke pass dwars door het centrum van Emilio Limon. In de 71ste minuut omspeelde Vlijter de Antiliaanse goalie Marcello Pisas, maar schoot tot groot ongeloof naast.

Na rust veranderde het spelbeeld. Volgens Winter ontbreekt het zijn team nog aan rust en ervaring om een kleine voorsprong vast te houden zodat Suriname direct op jacht ging naar een tweede doelpunt. Dat betekende ook ruimte voor de Antillianen. Het gevolg was dat over een weer open kansen ontstonden. Nadat de Surinaamse aanvallers treuzelden bij een handvol opgelegde kansen, zag doelman Aloema een schot van halverwege het strafschopgebied tegen de lat gaan. De wissel van spelmaker Emilio Limon (uit voorzorg, wegens een eerder opgelopen lichte spierblessure) deed het Surinaamse spel geen goed.

Het missen van kansen heeft Suriname bijna de wedstrijd gekost, omdat de Nederlandse Antillen met nog ongeveer tien minuten te gaan op gelijke hoogte kwam. Uit een scrimmage voor het doel scoorde Lacey Pauletta de gelijkmaker. Het lot was Natio echter goed gezind, toen Vlijter in blessuretijd in het strafschopgebied werd neergelegd.

Arbiter Bryan Willett uit Antigua en Barbuda wees onverbiddelijk naar de stip, waar doelman Aloema het vonnis over de Antillen resoluut voltrok; 2-1. Zijn deelname in de wedstrijd van morgen tegen Saint Lucia is echter onzeker, omdat hij bij het nemen van de penalty aan zijn knie geblesseerd raakte. Aloema gaf na de wedstrijd zelf aan dat het niks ergs is. "Zodra ik zag dat de keeper naar de hoek ging, schoot ik gewoon hard door het midden. Daardoor heb ik mijn standbeen op het laatste moment iets anders neergezet. Misschien dat ik mijn knie iets heb geforceerd. Maar maak je geen zorgen: ik sta vrijdag gewoon onder de lat."

De Surinaamse bondscoach Ricardo Winter gaf na afloop toe dat zijn strijdplan in de eerste helft grotendeels mislukte. Zijn ploeg speelde slordig en gehaast en probeerde via lange, hoge ballen vergeefs spits Stefano Rijssel te bereiken. Ook de balcontrole en passing lieten te wensen over. Omdat de Nederlandse Antillen daar weinig tegenover stelde en zenuwachtig aan de wedstrijd begon, viel er weinig te beleven in de eerste helft. Na een half uur zocht Suriname wat vaker de korte combinatie en dat leverde een paar keer gevaar op voor het Antilliaanse goal.

Bondscoach Ricardo Winter koos om met een spits, Stefano Rijssel, te spelen. Winter hanteerde een 4-2-3-1 opstelling. Achter Rijssel opereerde Ives Vlijter. Links speelde Wensley Christoph en rechts Naldo Kwassie. Ietwat verdedigend speelden Emilio Limon en Stefan Banetti. In het centrum van de verdediging had je de ervaren cracks Derrick Garden (aanvoerder) en Marlon Felter.

Basisopstellingen:
Suriname: 1. Ronny Aloema 3. Derrick Garden (Aanvoerder) 4. Marlon Felter 5. Foline Abauna 7. Emilio Limon 8. Ives Vlijter 9. Stefano Rijssel 10. Stefan Banetti 11. Wensley Christoph 12. Kenneth Moennoe 15. Naldo Kwassie

Nederlandse Antillen: 1. Marcello Pisas (Aanvoerder) 2. Bryan Anastatia 3. Huloybert Delando 4. Genaro Cicilia 5. Richenel Doran 6. Vilyson Lake 7. Everon Espacia 8. Rilove Janga 9. Kenneth Kunst 10. Mirco Colina 11. Ramiro Griffith