'Organisatie Surinaams voetbal moet beter'

Oud-international Aron Winter (43) (foto: in het wit, tussen de staf van de nationale selectie) reist deze maanden als ambassadeur de werel...


Oud-international Aron Winter (43) (foto: in het wit, tussen de staf van de nationale selectie) reist deze maanden als ambassadeur de wereld over om het WK-voetbal in 2018 naar Nederland te halen. Tussendoor is hij namens de Suriprofs een week in zijn geboorteland Suriname in het kader van het 90-jarig bestaan van de Surinaamse Voetbalbond.

Tijdens zijn verblijf verzorgde Winter clinics voor de jeugd en gaf hij het startsein voor de aanleg van een sportcomplex in het district Brokopondo. Ook trad hij op als gasttrainer van de nationale voetbalselectie die hij later met 2-1 van Curaçao zag winnen in de voorronde van het Caribisch landenkampioenschap. Tussendoor liet hij zijn licht schijnen over het Surinaams voetbal.

Winter heeft tijdens zijn verblijf een goede blik op het voetbal kunnen vormen. "Talent genoeg. Surinaamse spelers zijn technisch goed, snel, gedreven en fysiek sterk maar het samenspel kan veel beter. De meeste spelers weten niet wat de ander gaat doen. Basistaken worden verwaarloosd of vergeten. Ook balcontrole en veldbezetting moeten beter. Weten naar welke kant je moet opendraaien, van tevoren bedenken waar de bal heen moet. Dat is allemaal een kwestie van een goede jeugopleiding maar daar ontbreekt het hier aan. Daarnaast stellen Surinaamse spelers vaak hun eigen trots boven het teambelang."

Er zijn diverse actiepunten nodig volgens Winter die de problemen kunnen oplossen. "Door bijvoorbeeld een jeugdopleiding op te zetten met expertise uit het buitenland. Door de voorwaarden voor selecties te regelen, spelersvergoedingen in orde te maken en de competitie af te stemmen op de interlands. Vooral op organisatorisch niveau moet er veel veranderen. Reizen, verblijf en logistiek blijft ingewikkeld. Omdat het kostbaar is en veel voetballers verplichtingen hebben, moet alles binnen vijf dagen. Terwijl je voor belangrijke wedstrijden of toernooien natuurlijk veel meer voorbereiding nodig hebt."

Het bedrijfsleven ziet hij ook als één van de beangrijke factoren in het voetbal. "Het is zaak om het bedrijfsleven nadrukkelijk bij het voetbal te betrekken. Sponsors moeten niet alleen voor een bepaald bedrag hun merk sterker maken maar structureel bijdragen aan de ontwikkeling van de jeugd. Vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid. Nu zie je te veel belangenverstrengeling. Iedereen is bezig met zijn eigen hachje. Terwijl we juist open moeten staan voor elkaar en voor nieuwe ontwikkelingen. Samen valt veel meer te bereiken met het nationale voetbal. Het is tijd om de handen ineen te slaan. Iedereen zou moeten beseffen dat positieve resultaten op het voetbalveld uiteindelijk iedereen ten goede komen."

Aron Winter zelf heeft met zijn Suriprofs getracht een bijdrage te leveren. "Vorig jaar was ik hier tijdens een internationaal toernooi de coach van een mixed team van amateurs uit de Surinaamse hoofdklasse en profs uit Nederland. Een geweldige ervaring. Het was bedoeld als signaal voor publiek en politiek om te laten zien hoe sterk je het Surinaamse elftal zou kunnen maken. Jammer genoeg hebben we toen te weinig kunnen trainen, omdat de meeste Surinaamse spelers overdag moesten werken of op school zaten."

Over de invoering van de dubbele nationaliteit heeft Winter een hard hoofd in. "Het wordt een moeilijk verhaal, vrees ik. Er is studie naar gedaan en er ligt een voorstel om het juridisch mogelijk te maken. Maar het ligt gevoelig in beide landen en tot nu toe heeft het niets opgeleverd. Ik verdiep me niet in politiek maar met de regering-Bouterse zie ik niet snel verandering komen in deze situatie."

Hij zet zich in voor Surinaame vanwege de band die hij heeft met het land. "Mijn thuis is in Nederland en mijn roots liggen hier. Op mijn vijfde zijn we naar Holland vertrokken en pas 33 jaar later ben ik teruggekomen. Dat was in 2003 met de Suriprofs. Het bevalt altijd uitstekend om hier te zijn. Ook omdat ik de mensen en vooral de jeugd in Suriname kan helpen. Deze keer hebben we een veldje aan Stibula op Latour geschonken. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel spelertjes daar dan op af komen. We hebben nog snel een extra training ingelast."

COMMENTS

Naam

Heren,56,Natio,56,Opinie,10,Overige,6,Suriname,56,Video,80,
ltr
item
Natio Suriname | Voetbal: 'Organisatie Surinaams voetbal moet beter'
'Organisatie Surinaams voetbal moet beter'
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVdrC508CHXZZfrgGKEWutDrOJ22up8C8XQY-33DHnJ5UIsU51eX90V1NoKK1VhtW_wdc0VxjLh6vpNdH9BGIV8JaG9rU2-DGoGyNKn5GcU7BOX6xStsLRQYSJe-d__hrGs0aqCbpKi6I/s420/Ricardo+Winter,+Aron+Winter,+Stephan+Burke,+Training,+2010.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVdrC508CHXZZfrgGKEWutDrOJ22up8C8XQY-33DHnJ5UIsU51eX90V1NoKK1VhtW_wdc0VxjLh6vpNdH9BGIV8JaG9rU2-DGoGyNKn5GcU7BOX6xStsLRQYSJe-d__hrGs0aqCbpKi6I/s72-c/Ricardo+Winter,+Aron+Winter,+Stephan+Burke,+Training,+2010.jpg
Natio Suriname | Voetbal
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/10/organisatie-surinaams-voetbal-moet.html
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/
https://natiosuriname.blogspot.com/2010/10/organisatie-surinaams-voetbal-moet.html
false
3517194250845090273
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content